Ořechový závin - LC

Miluji záviny, a jiné plněné low carb sladké pečivo, kde je opravdu náplň - hodně náplně. A nakonec malé přiznání... Původně jsem dělal makový závin, ale když večer zjistíte, že mák došel, nastupuje improvizace a je tu skvělý ořechový. Jozef Kabát skvěle upekl i popsal - děkujeme :)

Ořechový závin - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
tvaroh měkký tučný 250 g
vejce slepičí velké, l 2 kusy
sůl 1 špetka
mouka z lískových ořechů 100 g
erythritol, sukrin 30 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 8 g
guma xantanová 0,5 lžičky
ořechy vlašské mleté 150 g
mouka z vlašských ořechů 100 g
erythritol, sukrin 100 g
máslo čerstvé 50 g
smetana ke šlehání, šlehačka 300 g
vaječný žloutek 1 kus
ořechy vlašské 2 hrsti

Postup přípravy

  1. Těsto: vyšlehat tučný tvaroh (250 g), 2 vejce (L) a špetku soli. Do mísy vedle smíchat 100 g lískové ořechové mouky, 30 g erythritolu, 8 g PDP s vinným kamenem, 1/2 ČL xantanové gumy. Přisypávat a šlehat s tvarohovo-vaječnou směsí do lepivého těsta.

  2. Vyklopit na papír na plech (klasický rozměr) a stěrkou rovnoměrně rozetřít do placky. Péct v rozpálené troubě na 170 °C 12 minut. Vyndat a nechat chvíli stát, aby placka nebyla horká, jen teplá.

  3. Mezitím nasekat 150 g vlašských ořechů a smíchat se 100 g mouky z vlašských ořechů, 100 g moučkového erythritolu. V kastrůlku rozpustit 50 g másla, přilít 300 g 33% smetany, zahřát a vsypat ořechovou směs a promíchat. Je to hned a vznikne mokrá lepivá ořechová náplň.

  4. Připravit si na linku nový pečící papír, na něj položit upečené těsto papírem nahoru a starý papír sloupnout. Rozetřít náplň a zamotat do závinu. Motat opravdu opatrně a pomalu, aby těsto neprasklo.

  5. Namazat závin žloutkem a posypat drcenými ořechy. Pekl jsem znovu 25 minut na 180 °C. Přes noc do lednice. Před podáváním nechat naopak zase chvíli stát v pokojové teplotě, aby náplň změkla.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů