Nejlepší dorty jsou jednoznačně ty šlehačkový!!! A tak doma vždycky debatujeme kde je koupit, až ho jdu nakonec péct sama. Neni na něm dvakrát nic těžkýho, ale já jsem spíš kuchař, než cukrář a na ruce – co se tvoření týče – jsem úplně levá!
- 2h
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
kakaový 2 kusy |
2 kusy |
Latté 2 kusy |
2 kusy |
200 g |
200 g |
200 ml |
200 ml |
1 kus |
1 kus |
150 g |
150 g |
Náplň | |
2 lžíce |
2 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka paříž 200 g |
200 g |
400 g |
400 g |
3 kusy |
3 kusy |
500 g |
500 g |
Postup přípravy
-
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a ořechy pokrájíme nahrubo.
Vejce krátce prošleháme s cukrem a postupně do směsi přidáme 4 pudinky a prášek do pečiva. Na závěr zašleháme do hmoty olej. Formu na dort důkladně vymažeme, vysypeme moukou a těsto do ní rovnoměrně vlijeme. Vrch pokryjeme sekanýma ořechama a dáme péct asi na 40-45 minut.
-
Hotovej korpus necháme schladnout a mezitim si nakrájíme banány na tenký kolečka a ušleháme obě šlehačky do tuha.
Korpus řízneme vejpůl, do spodní strany vetřeme marmeládu, poklademe kolečkama ze dvou banánů, zakryjeme pařížskou šlehačkou, dáme zbylý banán a znovu zakryjeme, tentokrát šlehačkou bílou.
-
Přiklopíme horní částí korpusu a dáme do lednice tak na půl hoďky ztuhnout. Mezitím si vyválíme z marcipánu placku, já se s tim pak budu mučit a nadávat u toho, ale vy jím úplně normálně přikryjete dort a zarovnáte do krásy
-
Nebojte se toho, hůř než můj vypadat nebude
Makronutrienty
46%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 945 kJ | 2 654 kJ |
Kalorická hodnota | 465 kcal | 634 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
34,2 g
23,6 g |
46,6 g
32,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,42 SVJ | 4,66 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
36,1 g
7,52 g |
49,3 g
10,3 g |
Bílkoviny | 3,68 g | 5,02 g |
Sůl | 0,33 g | 0,45 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů