OŘECHOVO-MRKVOVÝ DORT
Výborný, vláčný, zdravý a výživný dort :) Určitě vyzkoušejte
- 1h
- 16 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 16 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
len, lněné semínko | 100 g |
voda horká | 1 hrnek |
mouka pohanková hladká | 1 hrnek |
hladká mouka pšeničná celozrnná | 0,5 hrnku |
mrkev | 6 kusů |
cukr třtinový | 0,5 hrnku |
ořechy vlašské mleté | 50 g |
kypřící prášek do pečiva | 2 lžičky |
dlouhozrnná rýže pololoupaná Lagris | 1 hrnek |
cukr krystal | 2 lžíce |
cukr vanilkový | 1 kus |
kakaový prášek, holandské kakao | 3 lžíce |
marmeláda meruňková, džem | 5 lžic |
lískové oříšky | 20 g |
Postup přípravy
-
Nejprve zalijeme půl hrnku lněného semínka hrnkem horké vody a tyčovým mixerem rozmixujeme. Přidáme hrnek pohankové mouky, půl hrnku celozrnné pšeničné mouky, 6 najemno nastrouhaných středních mrkví, půl hrnku cukru, 50g nasekaných ořechů a dvě lžičky prášku do pečiva. Umícháme husté těsto, v případě potřeby přilejeme trochu vody. Dáme přibližně na 30-40 minut péct.
-
Mezitím si připravíme hustý rýžový pudink: hrnek rýže uvaříme běžným způsobem doměkka, poté k rýži přidáme 5 lžic horké vody, cukr dle chuti a třeba trošku vanilky (nemusí být) a tyčovým mixerem rozmixujeme, pokud je pudink příliš hustý, přilejeme opatrně vodu. Třetinu pudinku odebereme a vmícháme do něj tři lžíce kakaa.
-
Upečený korpus podélně rozřízneme a promažeme světlým pudinkem a pár lžícemi oblíbené marmelády (já použila meruňkovou). Kakaovou částí pudinku pomažeme povrch dortu a ozdobíme oříšky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů