Výborný, vláčný, zdravý a výživný dort :) Určitě vyzkoušejte
- 1h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
100 g |
100 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
hladká mouka pšeničná celozrnná 0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
6 kusů |
6 kusů |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
50 g |
50 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
Rýžový pudink | |
dlouhozrnná rýže pololoupaná Lagris 1 hrnek |
1 hrnek |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
kakaový prášek, holandské kakao vmícháme do třetiny rýžového pudinku 3 lžíce |
3 lžíce |
Ještě | |
5 lžic |
5 lžic |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Nejprve zalijeme půl hrnku lněného semínka hrnkem horké vody a tyčovým mixerem rozmixujeme. Přidáme hrnek pohankové mouky, půl hrnku celozrnné pšeničné mouky, 6 najemno nastrouhaných středních mrkví, půl hrnku cukru, 50g nasekaných ořechů a dvě lžičky prášku do pečiva. Umícháme husté těsto, v případě potřeby přilejeme trochu vody. Dáme přibližně na 30-40 minut péct.
-
Mezitím si připravíme hustý rýžový pudink: hrnek rýže uvaříme běžným způsobem doměkka, poté k rýži přidáme 5 lžic horké vody, cukr dle chuti a třeba trošku vanilky (nemusí být) a tyčovým mixerem rozmixujeme, pokud je pudink příliš hustý, přilejeme opatrně vodu. Třetinu pudinku odebereme a vmícháme do něj tři lžíce kakaa.
-
Upečený korpus podélně rozřízneme a promažeme světlým pudinkem a pár lžícemi oblíbené marmelády (já použila meruňkovou). Kakaovou částí pudinku pomažeme povrch dortu a ozdobíme oříšky.
Makronutrienty
81%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 955 kJ | 1 219 kJ |
Kalorická hodnota | 228 kcal | 291 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
43,1 g
14,4 g |
55 g
18,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,31 SVJ | 5,5 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,97 g
0,76 g |
6,34 g
0,97 g |
Bílkoviny | 4,96 g | 6,33 g |
Sůl | 0,182 g | 0,232 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů