OŘECHOVÉ TROJHRÁNKY

Danula

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

OŘECHOVÉ TROJHRÁNKY

A pak teda už kromě úchylky na sladké a ořechy jsem jinak vcelku normální... :D :D :D

Běžně z ořechů nic moc nekouzlím, protože Kuba je alergik a snese leda buráky. Jenže loni byla silná nadúroda vlašských ořechů a když jsem teď revidovala zásoby, zjistila jsem, že bych s nimi "zastavila řeku". Takže jsem při tom úklidu dostala chuť na něco hóóódně ořechového...

Postup přípravy

  1. Vypracujeme hladké těsto a ihned ho rozválíme na velký plech (já mám 42x32cm vnitřní rozměr). Lehce potřeme pikantní marmeládou (já dala asi 3 lžíce domácí meruňkové), navrch natřeme ořechovou hmotu a pečeme asi 20 minut na 175 stupňů. Ještě teplé na plechu nakrájíme na trojúhelníky a vychladlé můžeme máčet v čokoládě.

  2. Ořechová hmota: 250g másla, 250g krystalu, dužina z 1 vanilkového lusku, 250g mletých ořechů (dala jsem vlašské, ale výborné jsou třeba lískové), 250g sekaných loupaných mandlí (opět lze použít lískové), 5 lžic rumu.

    V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme cukr a necháme tavit, poté přidáme vanilku, ořechy a rum, důkladně promícháme a ještě horké rozetřeme na těsto.

  3. Pozn.: Tohle není moučník, ale spíše cukroví ke kávě nebo na vánoční stůl. Využít se dají jakékoliv ořechy dle chuti a možností. A v uzavíratelné plastové dóze vydrží tahle dobrota klidně 3 týdny.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte