Ořechové sušenky (od 2 – 3 let)
Dělala jsem je pro naše malé velikonoční návštěvníky, k chuti vám ale určitě přijdou kdykoliv jindy během roku
- 4h:15m
- 20 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 20 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
ořechy vlašské mleté | 70 g |
máslo | 70 g |
cukr moučka | 70 g |
vejce slepičí střední, m | 1 kus |
hladká mouka špaldová | 200 g |
Postup přípravy
-
Z uvedených surovin vypracujte těsto, které je ideální nechat v lednici aspoň hodinku nebo dvě odpočívat, aby se chutě propojily. Pokud nemáte čas, nevadí, zpracujte těsto hned, nic tak zásadního se nestane.
-
Těsto patří mezi ty, které potřebují trošku opatrnosti a péče, aby se s nimi dobře pracovalo, neboť má tendenci při válení na okrajích lehce praskat, ale na chuti vám to pak vynahradí. Vyválejte ho na plát silný zhruba půl centimetru a vykrajujte tvary. Já jsem zvolila větší kolečka ve stylu medailí, do kterých jsem obtiskla reliéf zajíce.
-
Pokud máte čas, udělejte sušenky den nebo dva dopředu a uložte do dózy s kouskem rozkrojeného jablka, aby měly dost času změknout.
-
Dětská specifika:Ořechy jsou pro svou horší stravitelnost, náchylnost k plísním a žluknutí a také proto, že jsou velkým alergenem, doporučovány od 2 - 3 let věku dítěte.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů