Ořechové štangličky
Recept na tohle vánoční cukroví jsem našla u Táni na stránkách bonvivani.sk a měla jsem ho v počítači uložený už od vánoc. Původně jsem se na něj tehdy i chystala, ale sešlo se mi toho tehdy moc, tak jsem pečení odložila. Protože bylo jasné, že tenhle recept si cestu k nám na stůl stroprocentně najde. No, našel, den D uhodil jednoho červencového odpoledne a musím vám říct, že výsledek je fakt super. Jasně, je to sladké a těžké na žaludek, když jich nemoudře spasete moc, ale jak si dáte jednu, je moc těžké přestat.
- 1h
- 50 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 50 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
cukr moučka | 250 g |
ořechy vlašské mleté | 250 g |
vaječný žloutek | 2 kusy |
marmeláda rybízová, džem | 1 lžíce |
cukr moučka | 160 g |
vaječný bílek | 1 kus |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Ořechy rozmixujte a pak v mixéru smíchejte s cukrem, žloutky a marmeládou
-
Ze směsi vypracujte nelepivé těsto - pokud by se vám přesto trochu lepilo, přihustěte ořechy s cukrem v poměru 1:1
-
Hotové těsto si rozdělte na 2-3 díly a každý postupně rozválejte na 0,5 cm pás - ideální šířka bych řekla, že je tak 5-7 cm
-
V misce nebo hlubokém talíři si utřete polevu - pokud bude moc řídká, přidejte moučkový cukr dle potřeby - hustota by měla být jako když děláte zdobící polevu perníčky
-
Připravte si plech vyložený pečícím papírem
-
Troubu si dejte předehřát na 130 stupňů (horkovzduch stačí 120)
-
Každý rozválený pruh potřete polevou a krájejte namočeným nožem na tyčinky - ten namočený nůž je opravdu potřeba, lépe se s ním pracuje, takže doporučuji vzít si k ruce skleničku s vodou, do které budete nůž namáčet - mě stačilo tak ob ukrojení
-
Ukrojené tyčinky podebírejte pomocí příborového nože a skládejte vedle sebe na plech
-
Připravené tyčinky pečte troubě vyhřáté na 130 asi 20 minut, dokud poleva nebude na povrchu tvrdá - zjistíte snadno prstem - pokud nebude, necháte ještě péct, když je poleva tvrdá, vyndejte z trouby
-
Po upečení nechte na plechu volně vychladnout
-
Skladujte v uzavřené krabici nebo igelitovém sáčku, přidat můžete kousek jablka, který zabrání tvrdnutí štangliček - měla jsem uskladněné i v plastovém svačinovém boxu a bylo vše v pořádku
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů