Tyto žloutkové řezy patří mezi oblíbené vánoční cukroví. Zkusila jsem je v nízkosacharidové verzi a myslím, že se opravdu povedly. Dobrou chuť :)
- 45m
- 24 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
umlet nahrubo 50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 0,5 čajové lžičky 4 g |
4 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
40 g |
40 g |
bílky použijeme do těsta, žloutky na polevu 2 kusy |
2 kusy |
10 g |
10 g |
20 g |
20 g |
Poleva | |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžíce |
0,5 lžíce |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Těsto - ořechy, mandle, syrovátku a prášek do pečiva smícháme v misce. Změklé máslo ušleháme se sladidlem, přidáme rum, skořici a sypké suroviny, promícháme, vznikne tužší těsto. Do těsta opatrně zamícháme tuhý sníh z bílků. Těsto navrstvíme do vymazané a vysypané formy - síla cca 1,5cm. Forma
cca 16X19 cm. Pečeme cca 15min. při 180C.teplotu trouby snížíme na 150 st.C, plech vyndáme z trouby a polijeme žloutkovou polevou, kterou jsme si mezitím připravili. Dáme do trouby ještě cca 20minut dojít při 150st.C. Poleva trochu zaschne.
-
Žloutková poleva - žloutky, které zbyly z těsta, ušleháme se sladidlem, citronovou šťávu a rumem do husté pěny.
Makronutrienty
27%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 614 kJ | 185 kJ |
Kalorická hodnota | 386 kcal | 44,2 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,2 g
4,03 g |
1,86 g
0,462 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,62 SVJ | 0,186 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
31,2 g
9,55 g |
3,58 g
1,1 g |
Bílkoviny | 12,1 g | 1,39 g |
Sůl | 0,602 g | 0,069 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů