Výborný podzimní koláč, bez lepku a vajec.
- 1h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto prům.32 cm | |
---|---|
4 lžičky |
4 lžičky |
100 ml |
100 ml |
250 g |
250 g |
50 ml |
50 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
na vymazání 1 lžíce |
1 lžíce |
Náplň | |
1 kg |
1 kg |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Do mísy nasypeme dvě lžíce namletého lnu, přidáme 100ml vody a necháme 10minut odstát. Mezitím si můžeme nahrubo nastrouhat cca kilo jablek. Ke lnu přidáme 250g pohankové mouky, 50ml olivového oleje, dvě lžíce cukru a jedno najemno nastrouhané jablko. Uhněteme vláčné těsto, které vtlačíme do olejem nebo máslem vymazané velké koláčové formy. Pokud by se nám těsto příliš lepilo, posypeme si ruce lehce moukou.
-
K nastrouhaným jablíčkům přidáme 100g kokosu, lžíci oleje a lžičku skořice, dobře promícháme a navrstvíme na těsto. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
Makronutrienty
67%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 722 kJ | 777 kJ |
Kalorická hodnota | 173 kcal | 186 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,1 g
3,71 g |
24,9 g
3,99 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,31 SVJ | 2,49 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,07 g
4,28 g |
9,76 g
4,61 g |
Bílkoviny | 2,08 g | 2,23 g |
Sůl | 0,082 g | 0,089 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů