Někdy je fajn připomenout si to staré :-) A to platí i s recepty !!!
Dneska jsem v poličce s kořením narazila na zbytek Dýňového koření od Koření od Antonína a hned jsem si vzpomněla na tenhle dýňový koláč ! Mňam !
- 1h:10m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Dýně | |
---|---|
500 g |
500 g |
Těsto | |
100 g |
100 g |
75 g |
75 g |
75 g |
75 g |
kakaový prášek, holandské kakao 3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Náplň | |
prostě ten zbytek :) 400 g |
400 g |
puding s příchutí vanilky, prášek 40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
kořenicí směs perníkové koření 2 lžičky |
2 lžičky |
Navrch | |
40 g |
40 g |
25 g |
25 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme dýni. Zhruba 500g dýně hokaido oloupejte, nakrájejte na kousky a zhruba 20minut poduste v páře – použijte k tomu podložku, která se používá na ohřívání knedlíků. Dýni vložte do mísy a tyčovým mixerem dohladka rozmixujte.
-
Sto gramů pyré smíchejte s 75g rozmixovaných ovesných vloček, 75g čirokové (nebo špaldové) mouky, 2 lžícemi kakaa a 2 lžícemi karobového sirupu (pokud nemáte, přidejte ještě lžíci kakaa a lžíci medu). Rukou uhněťte těsto, které vtlačte do olejem vymazané koláčové formy.
-
Zbytek dýňového pyré smíchejte s 40g vanilkového pudinkového prášku, 40g panely (nebo třinového cukru) a 2 lžičkami dýňového koření (obsahuje skořici, zázvor, kardamom, hřebíček, nové koření, muškátový ořech), nebo pokud nemáte, tak postačí i jen skořice. Dobře promíchejte a natřete na těsto. Povrch posypte cca 40g nahrubo posekaných mandlí a 25g hořké čokolády. Pečte 40 minut na 200°C. Dobrou chuť.
-
Koláč je opravdu lahodný a přijde vhod i těm, kteří se třeba snaží zhubnout - celý koláč má přibližně cca 4500 kJ.
Makronutrienty
77%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 492 kJ | 836 kJ |
Kalorická hodnota | 118 kcal | 200 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
21,9 g
5,57 g |
37,2 g
9,46 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,19 SVJ | 3,72 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,26 g
1,04 g |
5,54 g
1,77 g |
Bílkoviny | 3,2 g | 5,43 g |
Sůl | 0,01 g | 0,017 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů