Bezlepková a veganská omeleta z červené čočky obsahu velké množství proteinu a železa. Velmi dobře zasytí. a je vhodné jak pro děti tak i sportovce.
- 20m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Omeleta | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžíce |
1 lžíce |
30 g |
30 g |
150 ml |
150 ml |
1 špetka |
1 špetka |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Nakrájíme žampióny, cibuli a vše orestujeme v olivovém oleji na pánvi. V hrníčku smícháme čočkovou mouku s 150 ml vody. Ochutíme solí, pepřem a petrželkou. Žampióny a cibuli rozprostřepeme po pánvi a přelijeme směsí čočkové mouky s voudou. Smažíme z obou stran dozlatova.
Mouku z červené čočky nakoupíte i v e-shopu www.fajnejidlo.eu
-
Čočka je potravina, která obsahuje jen málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie (338 kcal/100 g). Obsahuje velké množství proteinů a sacharidů a málo tuků. Čočka je výborným zdrojem železa, protože ho dodává 9 mg/100 g. Zajímavostí je, že železa má mnohem více než maso (okolo 2 mg/100 g) či vejce (1 mg/100 g). Poskytuje i velké množství jiných složek, které se podílejí na tvorbě erytrocytů (červených krvinek). Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje peristaltiku střev.
Makronutrienty
54%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 320 kJ | 981 kJ |
Kalorická hodnota | 76,4 kcal | 235 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,49 g
0,755 g |
26 g
2,32 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,849 SVJ | 2,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,55 g
0,552 g |
10,9 g
1,69 g |
Bílkoviny | 3,66 g | 11,2 g |
Sůl | 5,64 g | 17,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů