Ombré ořechový dort s čokoládovo-kokosovým krémem

Na vlně chuti

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Ombré ořechový dort s čokoládovo-kokosovým krémem

Jelikož miluji čokoládu a čokoládové krémy, byla volba jasná. Krém, který jsem si vychytala a nedám na něj dopustit. Je to luxusní alternativa pro pařížský krém a musím říct, že kdo již několikrát ochutnal, řekl, že to je luxusní záležitost.

Postup přípravy

  1. Žloutky oddělíme od bílků, bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh a dáme stranou. Žloutky vyšleháme s 2 lžícemi kokosového cukru, následně přisypeme za stálého šlehání zbylý kokosový cukr, přilijeme olej, necháme chvíli šlehat, dále přisypeme namleté lískové ořechy, kakaový prášek, přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, střídavě přiléváme vodu. Do vyšlehaného těsta nakonec lehce vmícháme ušlehané bílky.

  2. Těsto nalijeme do tukem vytřené, moukou vysypané formy, vložíme do rozehřáté trouby na 180-200°C, pečeme 45 minut, vyzkoušíme špejlí.Upečený korpus necháme důkladně vychladnout.

  3. Druhý den si dáme na 45 minut kokosová mléka do mrazáku, případně přes noc do lednice. Ne všechna mléka jdou vyšlehat, mám svého favorita a to je REAL 80% sušiny, který není dostupný v ČR, pouze v Německu, ale stojí za to sehnat. Další, které se mi daří vyšlehat je M&S od maminek mám pozitivní reakce na Albert kokosové mléko.

  4. Zachlazená kokosová mléka otevřeme, pokud najdeme v plechovce tekutý podíl, nepřidáváme jej při šlehání, došlo by k naředění a to je nežádoucí.Vyšleháme si na plné otáčky jedno kokosové mléko, jakmile je našlehané přidáme vanilku z vanilkového lusku a dle vlastní chuti javorový sirup, případně jiné světlé sladidlo. Hotový krém vložíme do lednice zachladit.

  5. Připravíme si druhý krém. Vyšleháme dvě zbylá zachlazená mléka, ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření, následně ji ochladíme ve studené vodní lázni, potřebujeme, aby byla vychlazená a tekutá. Do vyšlehaného kokosového mléka postupně vléváme za stálého míchání lžící rozpuštěnou, vychladlou čokoládu, dle chuti dosladíme javorovým či datlovým sirupem, případně medem. Dle vlastní chuti můžeme přidat navíc kakaový prášek. Krém by měl být hutný, čokoláda jej zahustí. Pokud by byl méně hutný, dáme před plněním zachladit.

  6. Korpus si rozřízneme na 3 pláty, krémem potřeme spodní část korpusu, přiklopíme a lehce zmáčkneme, potřeme další vrstvu korpusu a přiklopíme třetím plátem.Vyndáme si z lednice zachlazený vanilkový krém, musíme jej rozdělit tak, aby nám vyšel světlý krém na potření z vrchu a na první horní okraj, bude ho tedy nejvíc.

  7. Já jsem si potřela vrchní část dortu světlým vanilkovým krémem, odebrala jsem přibližně 6-8 lžic světlého krému stranou. Zbylý krém jsem rozdělila na 2 poloviny a obarvila jej kakaovým práškem, jeden na světle tmavý a druhý tmavší, dle chuti případně ještě dosladíme sirupem.

  8. Teď přijde trošku adrenalinová část, jednotlivé krémy si postupně naplníme do zdobících sáčků, budeme začínat vespod. Vezmeme si nejtmavší krém a kolem dokola krém pomocí zdobící špičky naneseme na dort, nešetříme. Každý krém měl pomyslně 2 patra, jela jsem tedy dvě kolečka. Následně stejným způsobem nanášíme světlejší kakaový krém a zakončujeme světlým krémem.

  9. Hotový dort již jen ozdobíme nastrouhanou čokoládou a cukrovými perličkami. Bohužel narozeniny mám v prosinci a sehnat v tu dobu maliny a jahody je někdy peklo a jejich trvanlivost je krátká, tudíž jsem vsadila na jistotu. V sezóně určitě využijte k ozdobení ovoce.

  10. Dort dáme alespoň na 3 hodiny vychladit, krém zatuhne.Ideální je, pokud máme dort rovnou na podložce, na které budeme dort podávat, manipulace s ním je velmi složitá, ale nakonec se mi povedlo jej přesunout.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte