Tuto omáčku dělám v různých obměnách velmi často. Využijete do ní libovolnou zeleninu, zpracujete třeba i zbytky, a můžete ji míchat nejen do těstovin, ale třeba i nočků, rýže, kuskusu, či jen tak jako přeliv přes maso. Tentokrát v hlavní roli dýně.
- 40m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 hrst |
1 hrst |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Jako základ špagety nebo těstoviny (či nočky, kuskus, rýže..)
-
Zeleninu nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 1 – 2 centimetry, česnek nakrájejte na proužky. Zapékací misku pocákejte olejem, vhoďte nakrájenou zeleninu, proložte bylinkami a ochuťte kořením. Protřepejte nebo promíchejte, aby se všechna zelenina obalila olejem a kořením. Pečte odkryté v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 minut, nebo ještě lépe, pokud máte troubu s grilem, grilujte na prostřední stupeň intenzity přibližně stejnou dobu, dokud nezačne zelenina chytat opečenou zlatavou barvu.
-
Poté podlijte přímo v zapékací míse smetanou, lehce promíchejte a ještě přibližně 10 minut nechte v troubě bublat, dokud se smetana trošku nezredukuje. V závěru vyjměte nejedlé části bylinky a můžete omáčku podávat přímo takto, nebo část zeleniny odebrat a společně se smetanou ještě rozmixovat, aby se chutě zintenzivněly a omáčka ještě více zhoustla.
-
Použít lze téměř libovolnou kombinaci zeleniny a omáčka bude jistě skvělá, pečení či grilování jí dodává na příjemné vůni i chuti. Přidat můžete samozřejmě i maso.
-
Dětská specifika:
Recept řadím do kategorie od 1 roku především kvůli přítomnosti smetany, která by se pro vysoký obsah bílkovin neměla dětem dávat dříve. Přesto ji ale můžete klidně uvařit i pro mladší, jen zkrátka nepodlévejte smetanou. Takto malým dětem postačí zeleninu rozmixovat samotnou, či s troškou vody nebo vývaru. Dospělým můžete smetanu do jídla přidat dodatečně. Použít můžete i smetanu rostlinnou.
Papriky mají hůře stravitelné slupky, nedoporučují se podávat před prvním rokem.
Česnek může způsobovat citlivým dětem nadýmání a bolesti bříška, rajčata jsou alergen a tabulkově jsou taktéž doporučována od 1 roku - obojí je ale o vyzkoušení.
Makronutrienty
47%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 272 kJ | 1 368 kJ |
Kalorická hodnota | 65,1 kcal | 327 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,41 g
2,32 g |
27,2 g
11,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,541 SVJ | 2,72 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,75 g
2,72 g |
23,8 g
13,7 g |
Bílkoviny | 1,4 g | 7,04 g |
Sůl | 0,079 g | 0,398 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů