Jednoduchá a rychlá pomazánka, ideální na chlebíčky či jednohubky pro všechny milovníky oliv.
Známé též jako olivová tapenáda.
- 10m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Paté | |
---|---|
bez pecky, 1 plechovka 200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
1 snítka |
1 snítka |
Postup přípravy
-
Olivy, na tenké plátky nakrájený česnek a čerstvou bazalku vložíme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Máte-li šnekový odšťavňovač, určitě ho použijte (výslednou tuhou a tekutou část pak jednoduše smícháte).
-
Tato směs se hodí jak na opečený chléb, tak na jednohubky a chlebíčky (ozdobené vlašskými ořechy, cherry rajčetem, bazalkou, petrželí apod.). Do směsi lze pro zpestření zamixovat i mandle či jiné ořechy.
-
Doporučujeme hotovou pomazánku skladovat v uzavřené sklenici - v lednici tak vydrží cca týden (dle úrovně hygieny skladování).
Makronutrienty
37%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 476 kJ | 247 kJ |
Kalorická hodnota | 114 kcal | 59 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,64 g
0,023 g |
3,45 g
0,012 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,664 SVJ | 0,345 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,3 g
1,37 g |
5,35 g
0,709 g |
Bílkoviny | 0,978 g | 0,507 g |
Sůl | 5,73 g | 2,98 g |