OBRÁCENÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ SE ZAKYSANKOU
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
švestky | 700 g |
cukr krupice | 3 lžíce |
jemná krupice, dětská krupička | 3 lžíce |
vajíčka | 4 kusy |
cukr krystal | 10 lžic |
olej řepkový | 5 lžic |
mléko polotučné 1,5% tuku | 150 ml |
polohrubá mouka pšeničná | 20 lžic |
kypřící prášek do pečiva | 1 kus |
sůl | 1 špetka |
kakaový prášek, holandské kakao | 2 lžíce |
zakysaná smetana | 3 kusy |
cukr vanilkový | 3 kusy |
čokoláda hořká | 50 g |
Postup přípravy
-
Švestky vyskládat na pečícím papírem vystlaný menší hluboký plech (32x22cm) řezem nahoru, posypat cukrem a vložit na 15 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
-
Poté posypat dětskou krupičkou, zalít světlým těstem, poté nalít tmavé těsto a péct 20 minut na 180 stupňů.
-
Vychladlé obrátit (já vyklopila do stejně velkého hlubokého plechu), potřít oslazenou zakysanou smetanou (použila jsem 3 kelímky zakysanky a 3 balíčky vanilkového cukru), posypat strouhanou čokoládou a nechat v lednici zatuhnout.
-
Těsto: Žloutky vyšlehat do husté pěny, přišlehat olej a poté vmíchat mléko, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli. Rozdělit na dvě poloviny a jednu obarvit kakaem, rozmíchaným ve dvou lžících teplé vody. Na švestky nalít nejdříve světlé a pak i tmavé těsto.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů