OBRÁCENÉ KUŘECÍ ŘÍZEČKY A BRAMBOROVO-DÝŇOVÉ PYRÉ
Když chci připravit klasický kuřecí řízek v trojobalu, kupuju nejradši stehenní maso. Nějak jsme časem dospěli doma k názoru, že řízky z něj jsou dlouho šťavnaté a celkově prostě chutnější. A prsní řízky nejradši upravuju takhle, protože se nevysuší a jsou krásně křehounké...
- 45m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
kuřecí prsa | 4 kusy |
sůl | 4 špetky |
vajíčka | 2 kusy |
strouhanka | 1 hrnek |
olej řepkový | 200 ml |
Postup přípravy
-
Řízky naporcujeme na menší kousky, z obou stran lehce naklepeme a osolíme. Poté obalujeme ve strouhance a snažíme se hodně přitlačit, aby se strouhanka dostala jakoby do masa. Někdo řízky naklepává ve strouhance, ale tenhle způsob se mi neosvědčil, protože strouhanku pak večer najdete v záhybech svého spodního prádla a ještě po týdnu v různých kuchyňských zákoutích.
-
Ze strouhanky přendáme řízečky do rozšlehaného vejce, kde je pěkně ze všech stran smočíme a ihned vkládáme do pánve. Smažíme ve vyšší vrstvě omastku, já preferuju na řízky domácí vepřové sádlo, řízečky pak krásně voní.
-
Pyré: nic převratného ani složitého, pouze část brambor na pyré nahradíme dýní hokkaidó. Dýni hokkaidó neloupeme, jelikož slupka tepelnou úpravou krásně změkne a neochudíme se tudíž o spoustu přínosných vitamínů a minerálů. Můžeme ji přidat k bramborám a vařit společně, ale já jsem ji už poněkolikáté nejdříve upekla a pyré je ve finále o jeden level výš.
-
Takže dýni zbavíme semen a je zcela na vás, jak velká část to bude. Nakrájíme cca na 1cm silné plátky, uložíme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě doměkka asi 30 minut na 160 stupňů. poté dýni přendáme do nádoby a rozmixujeme dohladka tyčovým mixerem. Brambory klasicky oloupeme, překrájíme na menší kousky, zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Pak už jen slijeme, rozšťoucháme, přidáme dýňové pyré, teplé mléko a vše prošleháme šťouchadlem a zjemníme máslem. Já ještě dochucuji sušeným česnekem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů