Norimberské perníčky s oplatkou - bez lepku, mléka, sóji

Radka

Účastní se soutěže: Jíme dobře

Norimberské perníčky s oplatkou - bez lepku, mléka, sóji 1 další fotka

Milujete pernicky norimberske, vonave s oplatkou na spodu...

Bez lepku, mleka, soji a vlastne i mouky. No necekejte levnou zalezitost...z davky jich vytvorite 40 ks a stat Vas to bude cca 550...tzn.ze 1 kus vyjde na cca 13 Kc, ale ten kupovany je moucny se sojou a vyjde na 16-17 Kc.

Postup přípravy

  1. Cukry a vejce, případně sušený zázvor šleháme elektrickým šlehačem do žluté napěněné hmoty, to znamená, že objem se zdvojnásobí a cukry se rozpustí. Přidáme ořechy, kandovanou pomerančovou a citronovou kůru, kůru z citronu a pomeranče a koření. Těsto přikryjeme a necháme odpočívat v lednici 24 hodin.

  2. Mezitím si z jedlého waflového papíru nastříháme podle skleničky kolečka o průměru 5 cm. Uschováme v suchu (plastové uzavíratelné krabičce).

  3. Další den vyložíme plech pečícím papírem a vystříhanými kolečky z waflového papíru. Z perníkového odloženého těsta vytvarujeme vlhkýma rukama kuličky o hmotnosti asi 30-35 g a klademe je na oplatky a splácneme prsty tak, aby byla celá plocha jedlého papírového kolečka rovnoměrně pokryta .

  4. V předehřáté troubě pečeme při 180°C cca 15 minut do světle hnědé barvy. Správně upečené perníčky by uvnitř neměly být zcela dopečené, protože se ještě nechávají cca 2 týdny dojít a měly by zůstat měkké.

  5. Hotové perníčky necháme vychladnout na mřížce. Po vychladnutí je namáčíme hrubou strankou (bez oplatky) v polevě, necháme okapat a zaschnout opět na mřížce. Dokud jsou polevy na perníčcích měkké, můžeme je ozdobit ořechy nebo kandovaným ovocem.

  6. Hotové perníčky se mají uskladňovat v plechové krabici, přikryté pergamenovým papírem a na něj položit několik slupek z jablek. Díky tomu zůstanou údajně perníčky měkké a šťavnaté. Přibližně po deseti dnech by měly být perníčky správně uleželé.

  7. Polevy (glazury):

    Čokoládová glazura: 200 g hořké čokolády Lidl Fin Care + Omega tuk na polevy 30 g společně rozpustit a vytvořit lesklou polevu.

    Punčová glazura: 130-150 g prosátého moučkového cukru, 2 lžíce Tuzemaku, 2 lžíce červeného vína vyšlehat metličkou v lesklou polevu.

  8. Na ozdobu:

    Loupané mandle, vlašské ořechy a kandované ovoce nebo různé cukrové zdobení bez obsahu lepku a mléka - cukrářské potřeby např. www.obchudekubalonku.cz

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte