NÍZKOSACHARIDOVÝ(LC) OŘECHOVÝ CHLÉB
Tohle je velmi dobrý nízkosacharidový (low carb) chléb s ořechy. Je rychle hotový a moc dobrý, vhodný i pro keto stravování.
- 2h
- 10 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
kokosový olej | 100 ml |
kořenicí směs chlebové koření | 2,5 lžíce |
ořechy vlašské | 150 g |
mandle mleté | 200 g |
kypřící prášek do pečiva | 2 lžičky |
vláknina psyllium, jitrocelová | 100 g |
len, lněné semínko | 50 g |
sůl | 1 lžička |
vajíčka | 6 kusů |
kokosové mléko | 250 ml |
ocet jablečný | 2 lžíce |
Postup přípravy
-
Smíchat: 100 g rozehřátého kokosové oleje, 2,5 PL chlebového koření (kmín a fenykl) a nechat vychladnout.
-
V další míse smíchat: 150 g pokrájených vlašských ořechů, 200 ml mletých mandlí, 2 ČL prášku do pečiva, 100 ml psyllia, 50 ml lněné zlaté semínko, 1 ČL soli.
-
Vyšlehat 6 vajec (tak 5 min, vyšlehají se do velkého objemu), přidat 250 g kokosového mléka (z plechovky), 2 PL jablečného octa a kokosový olej s kořením (pokojová teplota). Přidat ostatní suché přísady a spojit v hladké těsto pomocí mixéru. Pokud je těsto málo slané, můžete ještě přisolit.
-
Těsto vylít do formy na chleba (vyložené papírem), stěrkou uhladit a přikrýt alobalem. Dát na plech, do spodní části trouby a péct 45 min na 150 °C. Po 45 min alobal sundat a odkryté péct dalších 45-55 min. Vyndat z trouby, po pár minutách přendat na mřížku a nechat zcela vychladnout.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů