Pizzu jsem dělala z mandlové mouky. Výborná je i z mouky lupinové, tu se mi ale nepodařilo ve zdravé výživě sehnat. Z lupinové má tu energetickou hodnotu o dost nižší.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
125 g |
125 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
strouhaná 50 g |
50 g |
80 g |
80 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
možno vynechat 1 lžička |
1 lžička |
Navrch | |
1 lžička |
1 lžička |
100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
šunka, (kvalitní výběrová nebo nejvyšší jakosti) 100 g |
100 g |
strouhaná 50 g |
50 g |
60 g |
60 g |
nebo ještě lepší oregano (to mi bohužel došlo) 1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Do vyšší nádoby jsem natrhala mozzarellu, přidala vejce, sůl a olivový olej. Rozmixovala jsem tyčovým mixérem.
Směs jsem přelila do misky a přidala ostatní ingredience. Důkladně jsem promíchala a nechala nějakou dobu odstát, aby mohlo psyllium nabobtnat.
-
Těsto jsem rozválela mezi dvěma pečícími papíry. Jde to krásně. Pak jsem horní papír odloupla a placku se spodním papírem jsem přendala na plech. Okraje jsem zarovnala kartou, aby byly trochu vyšší.
-
Placku jsem potřela olivovým olejem, rajčatovou passatou a posypala kořením na pizzu. Posypala jsem nahrubo nastrouhanou šunkou (věřte, že se to pak jí mnohem lépe, než když jsou tam kolečka :) ) a nastrouhanou goudou. Nakonec jsem přidala natrhané kousky mozzarelly a trochu sušené bazalky.
Vložila jsem do předehřáté trouby (naplno, plyn stupeň č. 8 ) a pekla 20 minut.
Makronutrienty
17%
38%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 120 kJ | 3 977 kJ |
Kalorická hodnota | 268 kcal | 951 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,41 g
1,21 g |
26,3 g
4,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,741 SVJ | 2,63 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,4 g
7,24 g |
68,9 g
25,7 g |
Bílkoviny | 16,5 g | 58,6 g |
Sůl | 2,04 g | 7,24 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů