Nepečený dezert z tvarohu
Zdravý dezert bez mouky, cukru a sladidel. Skládá se v podstatě jen z tvarohu a banánu. Zbytek si může každý už dovymyslet sám podle toho, co mu chutná :-)
- 30m
- 8 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
tvaroh měkký nízkotučný | 250 g |
banány | 2 kusy |
kakaový prášek, holandské kakao | 1 lžíce |
jahody | 16 kusů |
želatinový ztužovač | 20 g |
vanilkový lusk | 1 kus |
Postup přípravy
-
Tvaroh s banány dáme do kuchyňského robotu a rozmixujeme. Následně si připravíme želatinu podle návodu na obalu. Do 50 ml vody dáme 20 g želatiny a necháme cca 10 minut nabobtnat. Následně zahříváme až do úplného rozpuštění želatiny. K želatině přidáme pár lžic tvarohovo-banánového "těsta", pořádně rozmícháme a vrátíme zpět ke zbytku těsta. Pořádně promixujeme. A teď přichází fáze experimentování :-). Já jsem si "těsto" rozdělila na dvě části. Jednu část jsem ochutila vanilkou, druhou jsem promixovala se lžící kakaa. Dobře si dokážu představit třeba těsto ochucené citrónovou kůrou/kokosem, oříšky, čokoládou apod. Pak už jen obě těsta na střídačku nalejeme do nějaké vhodné nádoby. Klidně poslouží i obyčejná plastová krabička. Já jsem použila silikonové formy na muffiny. Těsto také můžeme proklást různým ovocem třeba jahodami. Dezert jsem dozdobila lístečkem máty a drcenými kakaovými boby a pak už jen dala na několik hodin ztuhnout do lednice. Pokud by nám dezert přišel málo sladký, můžeme přidat třeba datli nebo i trochu medu. Případně přidat více ovoce. Želatiny by se dalo možná použít i méně. Já jsem měla strach, aby to vvůbec ztuhlo, tak jsem raději dala víc.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů