Neostrý dál z červené čočky
Dál je indické luštěninové jídlo konzistence velmi husté polévky. Pokud použijete červenou čočku, budete mít jídlo velmi rychle připravené. I jemné varianty originálního receptu téměř vždy obsahují chilli. Já vám tady nabízím verzi ne stoprocentně indickou, jen jemně kořeněnou a úplně neostrou. Za základ jsem si vzala recept na červenočočkový dál z webu Mamta's Kitchen.
- 40m
- 3 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 3 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
čočka červená | 1 hrnek |
kurkuma mletá | 0,5 lžičky |
máslo přepuštěné, ghí | 3 lžíce |
cibule | 1 kus |
česnek | 1 stroužek |
římský kmín celý, cumin | 1 lžička |
paprika sladká mletá | 0,5 lžičky |
asa foetida, čertovo lejno | 1 g |
sůl | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Do hrnce nalijte 3 hrnky vody a uveďte je do varu. Do vroucí vody vsypte červenou čočku a přidejte 1 lžičku soli a kurkumu. Uveďte do varu, výkon plotýnky ztlumte, hrnec zakryjte pokličkou a jeho obsah vařte přibližně 10 minut, až bude čočka téměř měkká. Mezitím oloupejte a najemno nakrájejte cibuli a česnek.
-
Na tarku na malé pánvi nebo v kastrólku rozehřejte tuk a do sklovita na něm osmahněte cibuli. Přidejte česnek, římský kmín a asafoetidu a za občasného míchání při mírném výkonu plotýnky smažte, až začnou semínka římského kmínu pukat (jemně poskakovat a vydávat slabý lupavý zvuk). Vypněte plotýnku, do pánve či kastrólku přidejte mletou sladkou papriku a rychle promíchejte.
-
Horkou tarku přidejte do hrnce k téměř měkké čočce, promíchejte, znovu zakryjte pokličkou a nechte ještě několik minut povařit, až bude čočka úplně měkká.
-
Hotový dál podávejte.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů