Tyhle mazanecky jsou takova osobni zalezitost, jeden i bez rozinek a kandovaneho ovoce, protoze by ho nase Bety stejne vystourala????. Z jedne davky tri nebo 4 kousky. Recept najdete v moji jednicce kucharce a je to ten mazanec bez lepku a laktozy nebo mleka...on je tam totiz jeste kynuty????. Pro bezmlecnou verzi pouzivam stejne mnozstvi silken Toffu, lahodny je s bezlaktozovym tvarohem od @madeta.cz . Recept na fb Radciny kucharky bez lepku....Kdo chce ten kynuty, pak je na www.bezlepkovamatka.cz????
- 1h
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
bez laktozy 170 g |
170 g |
Madeta bezlaktozový 200 g |
200 g |
180 g |
180 g |
1 kus |
1 kus |
350 g |
350 g |
20 g |
20 g |
1 špetka |
1 špetka |
2 kusy |
2 kusy |
50 g |
50 g |
namočit rozinky 2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
50 g |
50 g |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
50 ml |
50 ml |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Tip: Pokud připravujete mazanec pro sdruženou dietu spolu s Diabetes, zkuste místo dávky cukru použít stejné množství xylitolu, tady to nemá tak velký technologický dopad jako u kynutého.
-
1. Všechny suroviny si vyndáme alespoň 2 hodiny před přípravou na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Mouky smícháme se solí, cukrem, kypřícím práškem, psylliem a citrónovou kůrou.
-
2. Rozpustíme v kastrůlku tuk a necháme vychladnout, přidáme vejce, tvaroh, tuzemák a citr. šťávu, 50 ml mléka či vodu, vše zašleháme vidličkou až se vytvoří hladký krém. Troubu předehřejeme na 170° C. Plech potáhneme pečícím papírem.
-
3. K sypké moučné směsi přidáme rozinky, sekané mandle a sušené ovoce, přidáme promíchanou tekutou část a opatrně promícháme, mělo by vzniknout lepivé těsto.
-
4. Těsto přemístíme na podložku posypanou trochou mouky a opatrně prohněteme. Pokud je těsto suché a drobí se, přidáme po troškách vlažné mléko. Těsto rozdělíme kartou a vlhkýma rukama vytvoříme tři - čtyři bochánky (těsto moc nemordujeme), které přemístíme na plech. Uprostřed je nařízneme do kříže, potřeme žloutkem promíchaným s lžící teplé vody a pečeme do hnědé kůrky nebo až je špejle zapíchnutá do středu suchá. Tři se pečou cca 45 minut.
-
5. Po upečení necháme bochánky volně vychladnout na mřížce a bohatě pocukrujeme.
Makronutrienty
63%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 421 kJ | 4 766 kJ |
Kalorická hodnota | 340 kcal | 1 139 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
40 g
17,9 g |
134 g
60 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4 SVJ | 13,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,6 g
7,95 g |
55,6 g
26,7 g |
Bílkoviny | 6,51 g | 21,8 g |
Sůl | 0,608 g | 2,04 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů