Nebramborový vánoční salát s kaprem - LC

Michal

Salát se v každé rodině dělá trošku jinak, nebojte se proto přidat ingredience, na které jste zvyklí – pokud spadají do low carb. Můj salát je jednoduchý, takže ho můžete použít jako základ pro ten váš a přidat si tak do něj to, co máte rádi.

Nebramborový vánoční salát s kaprem - LC

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
dýně Hokkaido 500 g
mrkev 100 g
celer 50 g
petržel kořenová 50 g
nakládané kyselé okurky 2 kusy
vajíčka 2 kusy
majonéza 3 lžíce
hořčice plnotučná 2 lžičky
cibule 1 kus
ocet jablečný 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
sůl 0,5 lžičky
kapr filet 2 kusy
vajíčka 1 kus
mandlová mouka 4 lžíce
sůl 4 špetky
pepř černý mletý 2 špetky
citrón 1 kus
sádlo 100 g

Postup přípravy

  1. Dýni (já použil hokaido) rozřízneme, vyjmeme semínka, nakrájíme na větší kostky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Dýni potřeme olivovým olejem, posolíme a dáme péct do trouby na 180 stupňů na cca 15 minut. Dýně musí být měkká tak akorát, aby ze salátu nebyla kaše. Proto do ní po 10 minutách píchněte nožem a buď pečte dál nebo ji z trouby vyndejte.

  2. Kořenovou zeleninu oloupeme, nakrájíme na větší kusy a vložíme do vroucí osolené vody, hrnec přikryjeme poklicí a vaříme cca 5 – 7 minut. Poté vodu slijeme a zeleninu necháme vychladnout.

  3. Upečenou dýni necháme vychladnout a nakrájíme na kostky velikosti 1 cm x 1 cm (nebo menší, záleží, jak máte salát rádi). To samé uděláme i s kořenovou zeleninou. Vejce, okurky a cibuli nakrájíme najemno.

  4. Vše dáme do mísy, přidáme majonézu, hořčici, sůl, pepř a trochu (jablečného) octa. Opatrně promícháme, aby se vše spojilo, ale pozor, ať nerozmačkáte dýni. Salát přikryjeme poklicí nebo potravinovou fólií a necháme odpočinout do druhého dne – ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme. Já dochucuji vždy až druhý den, až se salát trochu rozleží a chutě propojí.

  5. Filety nebo podkovu pokapeme citrónem a posolíme. Dáme na 30 minut odpočívat do lednice. Do jedné misky rozšleháme vajíčko, do druhé si dáme mandlovou mouku. Nejdříve kapra obalíme ve vajíčku a poté v mandlové mouce. Mně stačila jedna vrstva. Do pánve vložíme pořádné množství ghí nebo sádla a necháme rozehřát. Stáhneme plamen a kapra smažíme do zlatova.

  6. Dobrou chuť a veselé Vánoce! Pokud budete nebramborový salát či kapra zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb.cz!

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů