Nebeský dort - LC
Nízkosacharidový dort s malinovým krémem, bílou čokoládou a prachem z malin. Nebesky dobrý. Voňavá, hedvábná sladká chuť se mísí s lehkou kyselostí malin. V létě jej opět upeču a ozdobím čerstvými malinami, to bude ještě lepší! :)
- 1h:5m
- 12 porcí
- středně obtížné
- Dorty
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Párty
- Pečení
- Posvícení
- Slavnostní tabule
- Valentýn
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 4 kusy |
erythritol, sukrin | 40 g |
sůl | 1 špetka |
máslo čerstvé | 40 g |
citrónová kůra | 1 lžíce |
vanilkový extrakt | 0,5 lžičky |
mandlová mouka | 150 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
mascarpone | 250 g |
tvaroh měkký tučný | 250 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 g |
erythritol, sukrin | 5 lžiček |
mražená malina | 2 lžíce |
maliny sušené mrazem | 15 g |
mandle lupínky | 6 lžiček |
maliny sušené mrazem | 3 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 22 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem vmíchala rozpuštěné a vychladlé máslo, vanilku a citrónovou kůru. Nakonec jsem vmíchala mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Připravila jsem si malinový krém. Ušlehala jsem šlehačku. V jiné misce jsem promixovala tvaroh s mascarpone, erythritolem a nadrcenými lyofilizovanými malinami. Poté jsem přidala šlehačku a vše promíchala.
-
Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, korpus obrátila, odstranila pečící papír a korpus rozřízla. Na spodní vrstvu korpusu jsem navrstvila část malinového krému, uhladila jsem jej a potřela mraženými malinami (mám zamražené domácí, takže nejsou vcelku, jako kupované mražené, proto to roztírání; v létě místo mražených malin poklademe čerstvými). Znovu jsem potřela malinovým krémem a přiklopila horním dílem korpusu. Seshora jsem rozetřela zbytek malinového krému, přičemž malou část jsem si nechala a s ní pak obmazala dort po obvodu.
-
Po obvodu dortu jsem namačkala mandlové vločky. Nahoru jsem nalila a rozetřela bílou čokoládovou polevu a nechala ji zatuhnout. Poté jsem ozdobila prachem z malin. Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.
-
Nahoře mám polevu z bílé čokolády. O recept se prozatím podělit nemůžu, jelikož jej musím ještě trochu vychytat a doladit správné množství přísad. Chuťově je skvělá, ale konzistenčně ne úplně taková, jak bych si představovala. Jsem myslím tak na půl cesty. 😃 Prozatím můžete udělat polevu z kupované LC bílé čokolády.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů