Naše rodinná bábovka
Tuhle bábovku dělala moje maminka celý život. Každý víkend byla k mání na našem stole a ač nejsem fanda sladkých pečených buchet ,bábovek a dortíků, po téhle bábovce jsem si prostě zasteskla. Navíc mi maminka mého Martina darovala opravdu starou formu ve které se nepeklo desítky let a tak jsem si neuměla představit lepší recept kterým bych měla vzdát poctu takové kráse.
- 50m
- 18 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 18 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
máslo | 120 g |
cukr krupice | 200 g |
vajíčka | 3 kusy |
mléko polotučné 1,5% tuku | 0,5 hrnku |
polohrubá mouka | 250 g |
kypřící prášek do pečiva | 0,5 kusu |
ořechy vlašské mleté | 1 lžíce |
rozinky | 1 hrst |
kakaový prášek, holandské kakao | 2 lžíce |
Postup přípravy
-
Máslo, cukr a žloutky vyšleháme mixérem do pěny. Přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Nakonec opatrně vmícháme vařečkou vyšlehaný tuhý sníh z bílků. U nás je zvykem přidávat oříšky a rozinky ale můžete je klidně vynechat nebo jej nahradit třeba čokoládou. Půl těsta vlijeme do vymazané a vysypané formy ,do zbylé půlky těsta vmícháme kakao a přidáme k světlé části. Pečeme v předehřáté troube na 180C cca 35 minut
-
Ingredience si vyndejte dopředu aby především vejce, mléko a máslo mělo stejnou teplotu. V případě že si nejste jisti jestli je bábovka hotová stačí do středu zapíchnout špejli-jeli po vytažení špejle suchá ,můžete bábovku vyndat( nejen na bábovku ale při jakémkoli pečení)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů