Nadýchané jidášky

Qualíkovo

Vánočka, mazanec, koláče buchty..veškeré sladké pečivo máme v oblibě a klidně by se na ně dalo využít jedno těsto. Přesto však používám pokaždé jiné. A na toto těsto na jidášky nedám dopustit. Je tak jemné a nadýchané, že se rozplývá na jazyku. Upečte si je kdykoli, nejen na Velikonoce. A budete se jich moci ujíst.

Nadýchané jidášky

Suroviny pro 15 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná 500 g
cukr krupice 60 g
cukr vanilkový 20 g
droždí kostka 1 kus
smetana na vaření 300 g
vaječný žloutek 2 kusy
máslo čerstvé 150 g
citrón 1 kus
sůl 1 lžička
rum (originál tuzemský) 2 lžíce
vejce slepičí střední, m 1 kus

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí a rozmícháme ho se lžičkou cukru, troškou vlažné smetany a zaprášíme lehce moukou. Přikryjeme a necháme přibližně patnáct minut, než vzejde.

  2. Mezitím si dáme rozehřát máslo, aby nám lehce zchladlo a do mísy si připravíme veškeré suché suroviny - mouku, cukry, sůl a kůru z citrónu. Lehce promícháme a postupně přidáváme žloutky, vlažné máslo, vlažnou smetanu i dvě lžíce rumu. Těsto prohněteme vařečkou a necháme přibližně hodinu kynout. V průběhu kynutí ideálně ještě alespoň jednou těsto "vyfoukneme" - prohněteme vařečkou.

  3. Po vykynutí si dáme předehřát troubu na 175°C. Z těsta tvoříme libovolné tvary, které necháme ještě cca 15 minut pod utěrkou kynout. Před pečením potřeme prošlehaným vejcem (se smetanou). Pečeme na horkovzduch do zlatova. (Cca 20-25 minut, ale záleží na okolnostech). Necháme alespoň trochu vychladnout a podáváme ideálně podle tradice s medem, ale klidně i s máslem či marmeládou.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů