Nadýchané jidášky
Vánočka, mazanec, koláče buchty..veškeré sladké pečivo máme v oblibě a klidně by se na ně dalo využít jedno těsto. Přesto však používám pokaždé jiné. A na toto těsto na jidášky nedám dopustit. Je tak jemné a nadýchané, že se rozplývá na jazyku. Upečte si je kdykoli, nejen na Velikonoce. A budete se jich moci ujíst.
- 2h
- 15 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 15 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 500 g |
cukr krupice | 60 g |
cukr vanilkový | 20 g |
droždí kostka | 1 kus |
smetana na vaření | 300 g |
vaječný žloutek | 2 kusy |
máslo čerstvé | 150 g |
citrón | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
rum (originál tuzemský) | 2 lžíce |
vejce slepičí střední, m | 1 kus |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí a rozmícháme ho se lžičkou cukru, troškou vlažné smetany a zaprášíme lehce moukou. Přikryjeme a necháme přibližně patnáct minut, než vzejde.
-
Mezitím si dáme rozehřát máslo, aby nám lehce zchladlo a do mísy si připravíme veškeré suché suroviny - mouku, cukry, sůl a kůru z citrónu. Lehce promícháme a postupně přidáváme žloutky, vlažné máslo, vlažnou smetanu i dvě lžíce rumu. Těsto prohněteme vařečkou a necháme přibližně hodinu kynout. V průběhu kynutí ideálně ještě alespoň jednou těsto "vyfoukneme" - prohněteme vařečkou.
-
Po vykynutí si dáme předehřát troubu na 175°C. Z těsta tvoříme libovolné tvary, které necháme ještě cca 15 minut pod utěrkou kynout. Před pečením potřeme prošlehaným vejcem (se smetanou). Pečeme na horkovzduch do zlatova. (Cca 20-25 minut, ale záleží na okolnostech). Necháme alespoň trochu vychladnout a podáváme ideálně podle tradice s medem, ale klidně i s máslem či marmeládou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů