Nadýchané jidášky

Qualíkovo

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Nadýchané jidášky

Vánočka, mazanec, koláče buchty..veškeré sladké pečivo máme v oblibě a klidně by se na ně dalo využít jedno těsto. Přesto však používám pokaždé jiné. A na toto těsto na jidášky nedám dopustit. Je tak jemné a nadýchané, že se rozplývá na jazyku. Upečte si je kdykoli, nejen na Velikonoce. A budete se jich moci ujíst.

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí a rozmícháme ho se lžičkou cukru, troškou vlažné smetany a zaprášíme lehce moukou. Přikryjeme a necháme přibližně patnáct minut, než vzejde.

  2. Mezitím si dáme rozehřát máslo, aby nám lehce zchladlo a do mísy si připravíme veškeré suché suroviny - mouku, cukry, sůl a kůru z citrónu. Lehce promícháme a postupně přidáváme žloutky, vlažné máslo, vlažnou smetanu i dvě lžíce rumu. Těsto prohněteme vařečkou a necháme přibližně hodinu kynout. V průběhu kynutí ideálně ještě alespoň jednou těsto "vyfoukneme" - prohněteme vařečkou.

  3. Po vykynutí si dáme předehřát troubu na 175°C. Z těsta tvoříme libovolné tvary, které necháme ještě cca 15 minut pod utěrkou kynout. Před pečením potřeme prošlehaným vejcem (se smetanou). Pečeme na horkovzduch do zlatova. (Cca 20-25 minut, ale záleží na okolnostech). Necháme alespoň trochu vychladnout a podáváme ideálně podle tradice s medem, ale klidně i s máslem či marmeládou.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte