Omeleta sama o sobě obsahuje pouze vejce a opečená je na ghí. Výběr ovoce je na vás, pokud místo banánu a manga zvolíte třeba hrušky, jablka a nebo švestky se skořicí, sacharidů bude v jídle ještě méně. Parádní je ale i v low carb verzi s borůvkami.
- 50m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
5 kusů |
5 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
Postup přípravy
-
Na plotýnku dejte nasucho rozehřívat pánev z litiny nebo uhlíkaté oceli (pozor na ucha, která nesmí do trouby, taková pánev se pro přípravu této omelety nehodí).
-
Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte na pevný sníh, který se udrží ve tvaru špiček.
-
Žloutky vyšlehejte do pěny. Do vyšlehaných žloutků opatrně rovnoměrně vmíchejte bílkový sníh, snažte se, aby co nejméně klesl.
-
Na rozpálené pánvi nechejte rozpustit ghí a poté na ni opatrně rozetřete našlehané vaječné těsto. Na těsto poklaďte na plátky pokrájené ovoce a pánev přesuňte do trouby rozehřáté na 180 °C.
-
Omeletu nechejte v troubě nabýt na objemu a opéct z horní strany do zlatohněda. Měla by být hotova za 30 až 40 minut. Poté ji vyndejte z trouby a ihned podávejte. Po vytažení trochu klesne, přesto ale zůstane nadýchaná.
Makronutrienty
18%
38%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 677 kJ | 2 437 kJ |
Kalorická hodnota | 162 kcal | 582 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,55 g
2,74 g |
16,4 g
9,86 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,455 SVJ | 1,64 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,5 g
5,15 g |
41,4 g
18,5 g |
Bílkoviny | 9,82 g | 35,4 g |
Sůl | 0,262 g | 0,945 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů