Nadýchaná foccacia - bez lepku, mléka i vajec
Upečte si k večeři... blaho na duši a úsměv na tváři. Holky z kurzů vaření už jí znají a nedají na ní dopustit. Pokud ji nesníte, vydrží v alobalu skvělá do druhého dne. Třetí den ji grilujeme v kontaktním grilu - krásně křupe a je snad ještě lepší....
- 1h:15m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
bezlepková mouka, libovolná | 250 g |
sůl | 4 g |
prášek do pečiva bez lepku | 4 g |
droždí sušené | 4 g |
cukr moučka | 1 lžíce |
rozmarýn sušený | 2 g |
minerální voda perlivá | 220 ml |
olivový olej | 1 lžíce |
bylinky čerstvé směs | 1 hrst |
rajčata sušená | 3 g |
olivy černé | 10 kusů |
Postup přípravy
-
Mouky smícháme se solí, kypřákem, kořením a bylinkami. Přisypeme cukr na něj sušené droždí (sirup můžeme rovnou rozmíchat v minerálce). Promícháme sypkou směs. Přidáme minerální vodu a promícháme v hladké lepivé těsto, přidáme olej a opět rukou nebo hnětacími háky krátce promícháme až se vše spojí. Necháme 45 minut kynout v míse přetažené folií.
-
Po vykynutí těsto vlhkou rukou přemístíme do formy s pečícím papírem, opatrně klouby ruky promačkáme, posypeme bylinkami apod. a potřeme slanou vodou s kapkou oleje.
-
Pečeme cca 10 minut v troubě vyhřáté na 250 stupňů cca 10 minut (s hrncem vody cca 1 l na dně trouby), pak vyndáme vodu a dopékáme na 210 cca 20 -25 minut. Upečenou foccaciu necháme krátce ve formě vychladnout na mřížce, pak ji uvolníme a podáváme teplou nebo studenou např. jako přílohu ke gril. masu nebo polévce apod…
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů