Nadýchaná foccacia - bez lepku, mléka i vajec

Radka

Upečte si k večeři... blaho na duši a úsměv na tváři. Holky z kurzů vaření už jí znají a nedají na ní dopustit. Pokud ji nesníte, vydrží v alobalu skvělá do druhého dne. Třetí den ji grilujeme v kontaktním grilu - krásně křupe a je snad ještě lepší....

Nadýchaná foccacia - bez lepku, mléka i vajec

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
bezlepková mouka, libovolná 250 g
sůl 4 g
prášek do pečiva bez lepku 4 g
droždí sušené 4 g
cukr moučka 1 lžíce
rozmarýn sušený 2 g
minerální voda perlivá 220 ml
olivový olej 1 lžíce
bylinky čerstvé směs 1 hrst
rajčata sušená 3 g
olivy černé 10 kusů

Postup přípravy

  1. Mouky smícháme se solí, kypřákem, kořením a bylinkami. Přisypeme cukr na něj sušené droždí (sirup můžeme rovnou rozmíchat v minerálce). Promícháme sypkou směs. Přidáme minerální vodu a promícháme v hladké lepivé těsto, přidáme olej a opět rukou nebo hnětacími háky krátce promícháme až se vše spojí. Necháme 45 minut kynout v míse přetažené folií.

  2. Po vykynutí těsto vlhkou rukou přemístíme do formy s pečícím papírem, opatrně klouby ruky promačkáme, posypeme bylinkami apod. a potřeme slanou vodou s kapkou oleje.

  3. Pečeme cca 10 minut v troubě vyhřáté na 250 stupňů cca 10 minut (s hrncem vody cca 1 l na dně trouby), pak vyndáme vodu a dopékáme na 210 cca 20 -25 minut. Upečenou foccaciu necháme krátce ve formě vychladnout na mřížce, pak ji uvolníme a podáváme teplou nebo studenou např. jako přílohu ke gril. masu nebo polévce apod…

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů