Mungový dál

Hana Mlavcová

Indická kuchyně je u nás doma velmi oblíbená. Jako začínající veganka jsem připravovala luštěninová jídla jako jsou čočka nakyselo nebo hrachová kaše. Ty se však velmi rychle omrzí, možná spíš přejí. Až kurz indické kuchyně mi otevřelo luštěninové obzory a já se přestala bát experimentů s luštěninami.

Mungový dál

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
fazole mungo 1 hrnek
mrkev 1 kus
fenykl čerstvý, bulva 100 g
jogurt bílý, rostlinná alternativa 2 lžíce
římský kmín celý, cumin 1 lžička
hořčičné semínko celé, žluté/bílé 1 lžička
kurkuma mletá 0,5 lžičky
česnek stroužky 1 kus
cibule 1 kus
sůl černá "kala namak" 1 g
olej řepkový 1 lžíce

Postup přípravy

  1. V osolené vodě uvaříme předem namočené mungo. Vaříme do změknutí asi 45 minut. V pánvi wok rozehřejeme olej a přidáváme suroviny v tomto pořadí: černé hořčičné semínko, necháme několik sekund, než popraská, přidáme římský kmín, necháme rozvonět a přidáme kurkumu. Stáhneme oheň, aby se nám koření nezačalo pálit. Dále přidáme nadrobno nakrájenou cibuli společně s prolisovaným česnekem a necháme zesklovatět. Po chvíli přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, promícháme a zalijeme trochou vody.

  2. Nakonec přimícháme uvařené mungo, sójový jogurt a černou sůl. Můžeme přidat pár kapek citrónové šťávy. Dobrou chuť!

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů