Indická kuchyně je u nás doma velmi oblíbená. Jako začínající veganka jsem připravovala luštěninová jídla jako jsou čočka nakyselo nebo hrachová kaše. Ty se však velmi rychle omrzí, možná spíš přejí. Až kurz indické kuchyně mi otevřelo luštěninové obzory a já se přestala bát experimentů s luštěninami.
- 2h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
1 hrnek |
1 hrnek |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
jogurt bílý, rostlinná alternativa 2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
hořčičné semínko celé, žluté/bílé 1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 g |
1 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
V osolené vodě uvaříme předem namočené mungo. Vaříme do změknutí asi 45 minut. V pánvi wok rozehřejeme olej a přidáváme suroviny v tomto pořadí: černé hořčičné semínko, necháme několik sekund, než popraská, přidáme římský kmín, necháme rozvonět a přidáme kurkumu. Stáhneme oheň, aby se nám koření nezačalo pálit. Dále přidáme nadrobno nakrájenou cibuli společně s prolisovaným česnekem a necháme zesklovatět. Po chvíli přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, promícháme a zalijeme trochou vody.
-
Nakonec přimícháme uvařené mungo, sójový jogurt a černou sůl. Můžeme přidat pár kapek citrónové šťávy. Dobrou chuť!
Makronutrienty
63%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 762 kJ | 1 859 kJ |
Kalorická hodnota | 182 kcal | 444 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26,1 g
2,92 g |
63,7 g
7,13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,61 SVJ | 6,37 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,02 g
0,255 g |
12,3 g
0,622 g |
Bílkoviny | 10,2 g | 24,8 g |
Sůl | 0,155 g | 0,378 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů