Lehký a zdravý oběd.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
1,5 kg |
1,5 kg |
4 snítky |
4 snítky |
2 snítky |
2 snítky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
4 lžičky |
4 lžičky |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Večer předem si namočíme 250g mungo fazolek. Ráno vodu vyměníme a fazolky uvaříme doměkka – trvá to zhruba 30 minut. Mezitím si na malé kousky pokrájíme jednu cibuli (nebo kousek pórku) a na dvou lžicích másla, nebo dobrého oleje zlehka osmahneme. Přidáme asi kilo a půl cukety, pokrájené také na malé kostičky, lžíci sušeného, nebo dvě čerstvého, tymiánu (skvělý je i rozmarýn, takže pokud ho máte, můžete zkusit), lžičku kurkumy, lžičku soli, trošku pepře a lžičku celého římského kmínu. Chvilku za stálého míchání opékáme.
-
Pak přilijeme vodu tak, aby zelenina byla tak akorát potopená a 15 minut vaříme. Přidáme uvařené mungo a ještě 10minut na mírném ohni vaříme. Zahustíme 2-3mi lžícemi rýžové mouky (skvělá je „Z lepivé rýže“ od Natural) rozmíchané v trošce vody (případně pokud chcete omáčku ještě jemnější, můžete použít kokosové mléko, ale není to nutné). Nakonec vmícháme dvě lžíce umeocta (pro pikantnější chuť, ale také pro ještě lepší trávení ????).
-
Podáváme s rýží.
Makronutrienty
62%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 307 kJ | 1 454 kJ |
Kalorická hodnota | 73,4 kcal | 347 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,4 g
0,468 g |
54,1 g
2,22 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,14 SVJ | 5,41 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,28 g
0,513 g |
6,06 g
2,43 g |
Bílkoviny | 5,65 g | 26,8 g |
Sůl | 0,585 g | 2,77 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů