Mrkvový koláč s krémem, zkaramelizovanými ořechy a čokoládou

Romana Koulová - Uni-Corn

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Mrkvový koláč s krémem, zkaramelizovanými ořechy a čokoládou

Pokud milujete sladké dezerty, doporučuji Vám vyzkoušet tento recept - je to jednoznačně ten nejlepší mrkvový koláč, jaký jsem kdy připravila a také jaký jsem kdy vůbec jedla

Postup přípravy

  1. ořechy nameleme najemno a mrkev nastrouháme také najemno

  2. smícháme suché ingredience (mouku, cukr, kypřící prášek, sůl, skořici, sušený mletý zázvor,

    nastrouhanou mrkev a namleté ořechy)

  3. přilijeme olej a mléko a zpracujeme hutnější těsto

  4. formu vymažeme a vysypeme (nebo vysteleme pečícím papírem) a těsto do ní rovnoměrně

    rozprostřeme

  5. pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 25 minut

  6. tofu natural (ideálně co nejměkčí) nakrájíme na kousky a v mixéru rozmixujeme do úplně

    hladké konzistence (trpělivost se zde vyplácí – aby krém nezůstal hrudkovitý)

    přidáme 25g agávového sirupu a šťávu z citrónu a ještě jednou vše důkladně promixujeme

  7. s takto připraveným krémem rovnoměrně potřeme mírně vychladlý koláč

  8. - na 1. polovinu - ořechy s karamelem:

    1) ořechy si nasekáme na menší kousky a dáme je mírně opražit na suchou pánev

  9. 2) když začínají vonět, zasypeme je cukrem, který necháme zkaramelizovat

    (občas promícháváme, aby se nepřipálil)

  10. 3) když je všechen cukr rozpuštěný, přilijeme smetanu a necháme malinko zredukovat, aby

    vznikla hustší, avšak stále tekutá karamelová omáčka

  11. 4) připravenou směs lžící vkládáme na koláč

  12. na 2. polovinu – čokoláda:

    1) čokoládu si rozehřejeme s trochou kokosové smetany

    2) a zdobíme

  13. takto připravený koláč necháme vychladnout v lednici

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte