Pokud milujete sladké dezerty, doporučuji Vám vyzkoušet tento recept - je to jednoznačně ten nejlepší mrkvový koláč, jaký jsem kdy připravila a také jaký jsem kdy vůbec jedla
- 1h
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
330 g |
330 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
70 g |
70 g |
140 ml |
140 ml |
50 ml |
50 ml |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 g |
1 g |
1 špetka |
1 špetka |
Krém | |
180 g |
180 g |
25 g |
25 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Topping | |
50 g |
50 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
75 g |
75 g |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
ořechy nameleme najemno a mrkev nastrouháme také najemno
-
smícháme suché ingredience (mouku, cukr, kypřící prášek, sůl, skořici, sušený mletý zázvor,
nastrouhanou mrkev a namleté ořechy)
-
přilijeme olej a mléko a zpracujeme hutnější těsto
-
formu vymažeme a vysypeme (nebo vysteleme pečícím papírem) a těsto do ní rovnoměrně
rozprostřeme
-
pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 25 minut
-
tofu natural (ideálně co nejměkčí) nakrájíme na kousky a v mixéru rozmixujeme do úplně
hladké konzistence (trpělivost se zde vyplácí – aby krém nezůstal hrudkovitý)
přidáme 25g agávového sirupu a šťávu z citrónu a ještě jednou vše důkladně promixujeme
-
s takto připraveným krémem rovnoměrně potřeme mírně vychladlý koláč
-
- na 1. polovinu - ořechy s karamelem:
1) ořechy si nasekáme na menší kousky a dáme je mírně opražit na suchou pánev
-
2) když začínají vonět, zasypeme je cukrem, který necháme zkaramelizovat
(občas promícháváme, aby se nepřipálil)
-
3) když je všechen cukr rozpuštěný, přilijeme smetanu a necháme malinko zredukovat, aby
vznikla hustší, avšak stále tekutá karamelová omáčka
-
4) připravenou směs lžící vkládáme na koláč
-
na 2. polovinu – čokoláda:
1) čokoládu si rozehřejeme s trochou kokosové smetany
2) a zdobíme
-
takto připravený koláč necháme vychladnout v lednici
Makronutrienty
56%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 070 kJ | 1 726 kJ |
Kalorická hodnota | 256 kcal | 412 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,6 g
14,9 g |
41,3 g
24,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,56 SVJ | 4,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,5 g
6,57 g |
24,9 g
10,6 g |
Bílkoviny | 4,4 g | 7,09 g |
Sůl | 0,635 g | 1,02 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů