MRKVOVÝ DORTÍK S BROSKVEMI
V obchodě měli naprosto výstavní mrkev, takže místo jednoho pytlíku jsem vzala rovnou dva. Ani tak se u nás ale mrkvička dlouho neohřeje, protože jsem si hned vzpomněla na tenhle super moučník. Moje děti ho milujou...
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 2 kusy |
cukr moučka | 4 lžíce |
cukr vanilkový | 1 kus |
mrkev | 2 kusy |
citronová kůra sušená mletá | 1 lžička |
kypřící prášek do pečiva | 1 kus |
polohrubá mouka | 1 hrnek |
sůl | 1 špetka |
pistácie nesolené | 50 g |
skořice mletá | 0,5 lžičky |
tvaroh měkký tučný | 250 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 200 ml |
šlehačka v prášku | 40 g |
cukr moučka | 1 lžíce |
citronová kůra sušená mletá | 1 lžička |
broskvový kompot | 700 g |
želé cukrárenské s ovocnou příchutí | 10 g |
cukr krystal | 3 lžíce |
Postup přípravy
-
Žloutky ušleháme ručním elektrickým šlehačem se třemi lžícemi moučkového cukru a s vanilkovým cukrem do husté bílé pěny, přidáme nastrouhanou mrkev, citronovou kůru, skořici, mleté pistácie a směs mouky s kypřícím práškem a nakonec vmícháme sníh z bílků, ušlehaný s jednou lžící moučkového cukru a špetkou soli. Vlijeme do dortové formy (průměr 23cm), vymazané máslem a vysypané hrubou moukou a pečeme 30 minut na 175 stupňů.
-
Vychladlý korpus potřeme tvarohovou náplní, posypeme kompotovanými broskvemi (lze použít jakékoliv kompotované ovoce) a zalijeme želé. Hotové dáme alespoň na 2 hodinky zatuhnout do lednice.
-
Tvaroh utřeme s cukrem a citronovou kůrou. Směs na šlehačku vsypeme do studeného mléka a ušleháme. Hotovou přidáme k tvarohu a lehce promícháme. Samozřejmě lze ušlehat klasickou smetanu ke šlehání společně se ztužovačem a mírně přisladit.
-
Ovoce scedíme a nakrájíme nadrobno. Šťávu odměříme a dolijeme vodou do objemu 500ml. Směs na želatinu promícháme s cukrem, vsypeme do šťávy a na plotně za stálého míchání zahřejeme do bodu varu. Asi minutku vaříme, poté odstavíme a necháme malinko zchladnout. Ještě vlažným polijeme hotový dort a dáme ztuhnout do lednice.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů