MRKVOVÝ DORTÍK S BROSKVEMI

Danula

V obchodě měli naprosto výstavní mrkev, takže místo jednoho pytlíku jsem vzala rovnou dva. Ani tak se u nás ale mrkvička dlouho neohřeje, protože jsem si hned vzpomněla na tenhle super moučník. Moje děti ho milujou...

MRKVOVÝ DORTÍK S BROSKVEMI

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vajíčka 2 kusy
cukr moučka 4 lžíce
cukr vanilkový 1 kus
mrkev 2 kusy
citronová kůra sušená mletá 1 lžička
kypřící prášek do pečiva 1 kus
polohrubá mouka 1 hrnek
sůl 1 špetka
pistácie nesolené 50 g
skořice mletá 0,5 lžičky
tvaroh měkký tučný 250 g
mléko polotučné 1,5% tuku 200 ml
šlehačka v prášku 40 g
cukr moučka 1 lžíce
citronová kůra sušená mletá 1 lžička
broskvový kompot 700 g
želé cukrárenské s ovocnou příchutí 10 g
cukr krystal 3 lžíce

Postup přípravy

  1. Žloutky ušleháme ručním elektrickým šlehačem se třemi lžícemi moučkového cukru a s vanilkovým cukrem do husté bílé pěny, přidáme nastrouhanou mrkev, citronovou kůru, skořici, mleté pistácie a směs mouky s kypřícím práškem a nakonec vmícháme sníh z bílků, ušlehaný s jednou lžící moučkového cukru a špetkou soli. Vlijeme do dortové formy (průměr 23cm), vymazané máslem a vysypané hrubou moukou a pečeme 30 minut na 175 stupňů.

  2. Vychladlý korpus potřeme tvarohovou náplní, posypeme kompotovanými broskvemi (lze použít jakékoliv kompotované ovoce) a zalijeme želé. Hotové dáme alespoň na 2 hodinky zatuhnout do lednice.

  3. Tvaroh utřeme s cukrem a citronovou kůrou. Směs na šlehačku vsypeme do studeného mléka a ušleháme. Hotovou přidáme k tvarohu a lehce promícháme. Samozřejmě lze ušlehat klasickou smetanu ke šlehání společně se ztužovačem a mírně přisladit.

  4. Ovoce scedíme a nakrájíme nadrobno. Šťávu odměříme a dolijeme vodou do objemu 500ml. Směs na želatinu promícháme s cukrem, vsypeme do šťávy a na plotně za stálého míchání zahřejeme do bodu varu. Asi minutku vaříme, poté odstavíme a necháme malinko zchladnout. Ještě vlažným polijeme hotový dort a dáme ztuhnout do lednice.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů