V obchodě měli naprosto výstavní mrkev, takže místo jednoho pytlíku jsem vzala rovnou dva.
Ani tak se u nás ale mrkvička dlouho neohřeje, protože jsem si hned vzpomněla na tenhle super moučník. Moje děti ho milujou...
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 kus |
1 kus |
najemno 2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 špetka |
1 špetka |
mleté nahrubo, možno jakékoliv ořechy 50 g |
50 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Náplň | |
250 g |
250 g |
velmi studeného! 200 ml |
200 ml |
dva sáčky Haas 40 g |
40 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Želé | |
700 g |
700 g |
želé cukrárenské s ovocnou příchutí extra silné Dr. Oetker 10 g |
10 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Žloutky ušleháme ručním elektrickým šlehačem se třemi lžícemi moučkového cukru a s vanilkovým cukrem do husté bílé pěny, přidáme nastrouhanou mrkev, citronovou kůru, skořici, mleté pistácie a směs mouky s kypřícím práškem a nakonec vmícháme sníh z bílků, ušlehaný s jednou lžící moučkového cukru a špetkou soli. Vlijeme do dortové formy (průměr 23cm), vymazané máslem a vysypané hrubou moukou a pečeme 30 minut na 175 stupňů.
-
Vychladlý korpus potřeme tvarohovou náplní, posypeme kompotovanými broskvemi (lze použít jakékoliv kompotované ovoce) a zalijeme želé. Hotové dáme alespoň na 2 hodinky zatuhnout do lednice.
-
Tvaroh utřeme s cukrem a citronovou kůrou. Směs na šlehačku vsypeme do studeného mléka a ušleháme. Hotovou přidáme k tvarohu a lehce promícháme. Samozřejmě lze ušlehat klasickou smetanu ke šlehání společně se ztužovačem a mírně přisladit.
-
Ovoce scedíme a nakrájíme nadrobno. Šťávu odměříme a dolijeme vodou do objemu 500ml. Směs na želatinu promícháme s cukrem, vsypeme do šťávy a na plotně za stálého míchání zahřejeme do bodu varu. Asi minutku vaříme, poté odstavíme a necháme malinko zchladnout. Ještě vlažným polijeme hotový dort a dáme ztuhnout do lednice.
Makronutrienty
74%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 704 kJ | 1 131 kJ |
Kalorická hodnota | 168 kcal | 270 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
27,1 g
10,6 g |
43,5 g
17 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,71 SVJ | 4,35 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,39 g
1,28 g |
7,05 g
2,06 g |
Bílkoviny | 5,36 g | 8,62 g |
Sůl | 0,432 g | 0,695 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů