Mrkvový dort s rakytníkovými vločkami - bez lepku a laktózy z jednodruhových mouk
Něco úžasného na víkend? Opustíme dýni a vrhnem se na mrkev a rakytník, který by se měl v tomto čase zpracovávat... http://www.bezlepkovamatka.cz/
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mrkev | 150 g |
mouka čiroková | 100 g |
mandlová mouka | 100 g |
olej řepkový | 1 lžíce |
cukr třtinový | 150 g |
vločky rakytníkové | 50 g |
vaječný bílek | 6 kusů |
rum (originál tuzemský) | 1 lžíce |
citrónová kůra | 1 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový | 2 lžičky |
skořice mletá | 0,5 lžičky |
pomazánkové máslo | 300 g |
lučina | 300 g |
citronová šťáva, čerstvá | 2 lžíce |
cukr moučka | 2 lžíce |
vanilkový extrakt | 1 ml |
marmeláda višňová, třešňová, džem | 4 lžíce |
Postup přípravy
-
Skutečně lehký a svěží dezert plný vitamínů. Pokud budete potřebovat úplně bezmléčnou variantu tohoto dortíku, místo krému potáhněte dort nemléčnou čokoládovou polevou (240 g hořké čokolády bez mléka a 70 ml řepkového oleje nebo 75 g tuku Omega na polevy).
-
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme čirokovou polohrubou moukou. Nastrouhanou mrkev smícháme s čirokovou moukou a rakytníkovými vločkami a necháme chvilku odležet. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.
-
Do sněhu přišleháme celou dávku cukru a opatrně už jen vařečkou či silikonovou stěrkou vmícháme mrkev s čirokem a vločkami, rum, kůru, mandlovou mouku, olej a nakonec kypřicí prášek. Směs nalijeme do připravené vymazané a vysypané formy a pečeme cca 30 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta úplně suchá.
-
Po upečení přendáme formu s dortem na mřížku Necháme na mřížce vychladnout. Z pomazánkového másla, čerstvého sýra, vanilky, cukru a citrusové šťávy ušleháme hladký krém, který necháme vychladit a zatuhnout v lednici.
-
Vychladlý dort opatrně dvakrát prořízneme a plníme v jednom zářezu marmeládou a v druhém krémem. Dort sestavíme a celý potřeme sýrovým krémem. Necháme v lednici krém na dortu zatuhnout a pak opatrně dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů