Mrkvový dort s rakytníkovými vločkami - bez lepku a laktózy z jednodruhových mouk
Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou
Něco úžasného na víkend? Opustíme dýni a vrhnem se na mrkev a rakytník, který by se měl v tomto čase zpracovávat...
http://www.bezlepkovamatka.cz/
- 2h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
150 g |
150 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
6 kusů |
6 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Náplň | |
300 g |
300 g |
300 g |
300 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 ml |
1 ml |
marmeláda višňová, třešňová, džem 4 lžíce |
4 lžíce |
Postup přípravy
-
Skutečně lehký a svěží dezert plný vitamínů. Pokud budete potřebovat úplně bezmléčnou variantu tohoto dortíku, místo krému potáhněte dort nemléčnou čokoládovou polevou (240 g hořké čokolády bez mléka a 70 ml řepkového oleje nebo 75 g tuku Omega na polevy).
-
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme čirokovou polohrubou moukou. Nastrouhanou mrkev smícháme s čirokovou moukou a rakytníkovými vločkami a necháme chvilku odležet. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.
-
Do sněhu přišleháme celou dávku cukru a opatrně už jen vařečkou či silikonovou stěrkou vmícháme mrkev s čirokem a vločkami, rum, kůru, mandlovou mouku, olej a nakonec kypřicí prášek. Směs nalijeme do připravené vymazané a vysypané formy a pečeme cca 30 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta úplně suchá.
-
Po upečení přendáme formu s dortem na mřížku Necháme na mřížce vychladnout. Z pomazánkového másla, čerstvého sýra, vanilky, cukru a citrusové šťávy ušleháme hladký krém, který necháme vychladit a zatuhnout v lednici.
-
Vychladlý dort opatrně dvakrát prořízneme a plníme v jednom zářezu marmeládou a v druhém krémem. Dort sestavíme a celý potřeme sýrovým krémem. Necháme v lednici krém na dortu zatuhnout a pak opatrně dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.
Makronutrienty
54%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 180 kJ | 1 491 kJ |
Kalorická hodnota | 282 kcal | 356 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
27,1 g
16,4 g |
34,2 g
20,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,71 SVJ | 3,42 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,6 g
6,1 g |
21 g
7,71 g |
Bílkoviny | 6,78 g | 8,56 g |
Sůl | 0,456 g | 0,576 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů