Mrkvovo-sezamové crackery se sýrem
Jeli jsme na cvičení do školky a to se něco do ruky hodí. Ovšem netušila jsem, že to bude mít u malého takový úspěch, nestihla jsem je ani počítat. Senzační svačinka, která zachutná malým i velkým, pro dospělé stačí přidat více sýra či soli, případně provensálského Šmakouna či Mexico nebo naostřit kořením.
- 45m
- 30 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 30 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mrkev | 80 g |
sezamové semínko světlé | 11 g |
vaječný žloutek | 1 kus |
hladká mouka špaldová | 206 g |
sýr gouda | 40 g |
máslo, rostlinná alternativa | 66 g |
Postup přípravy
-
Oloupeme si a najemno nastrouháme mrkev. Na vál či pracovní podložku nasypeme mouku, přidáme nastrouhanou mrkev, žloutek, najemno pomleté sezamové semínko, povolený tuk a nastrouhaného Šmakouna či sýr. Dle konzistence případně přidáme navíc tuk či mouku, ale já již nic nepřidávala. Těsto důkladně propracujeme a vykrojíme požadované tvary. Já vykrajovala myšáky, a abychom si mohli se synem pohrát, tak rovněž trojúhelníčky, které symbolizovaly nakousaný sýr, který měl samozřejmě velký úspěch. Stačí nožem vyříznout v těstu trojúhelníky a vykrojit kroužky.
-
Vykrojené tvary klademe na plech s pečícím papírem a pečeme dorůžova na 180°C přibližně 10 minut. Záleží na síle těsta a požadovaném výsledku. Pokud chceme křupavé crackery, pečeme déle nebo vyválíme tenčí těsto.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů