MRKVOVO-JABLEČNÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOU
Opravdu výborný koláč, kterým ale s klidem můžete i nahradit třeba snídaní:). Je to vlastně dezert, který podpoří naše zdraví a dodá tělu vše potřebné :).
- 30m
- 8 porcí
- středně obtížné
- Historické
- Moučníky a dezerty
- Pečení
- Rostlinný původ
- Snídaně
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mouka pohanková | 150 g |
voda | 350 ml |
mrkev | 2 kusy |
jablka | 3 kusy |
sůl | 1 špetka |
skořice mletá | 1 lžička |
len, lněné semínko mleté | 7 lžiček |
slunečnicová semínka | 3 lžíce |
kokos sušený, strouhaný | 4 lžíce |
rozinky sušené | 1 hrst |
kokosový olej | 40 g |
kakaový prášek, holandské kakao | 2 lžíce |
cukr moučka | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Večer (nebo cca 12 hodin dopředu) smícháme 150g (nebo 3/4hrnku) pohankové mouky s 350ml vody, misku zakryjeme utěrkou a necháme odpočinout a mírně nakvasit. Když mouku nenecháte nakvasit, nevadí to, koláč bude dobrý také. Kvašení ale ještě více zlepší stravitelnost (tím nechci říci, že by tento koláč byl špatné stravitelný, to vůbec ne ???? ) a dodá koláči pikantnější chuť.
-
Poté přidáme 2 mrkve a tři jablka, které nahrubo nastrouháme, špetku soli, lžičku skořice, tři lžíce namletého lnu, tři lžíce slunečnicového semínka, čtyři lžíce kokosu, hrst hrozinek a pokud máte radši více sladké, můžete přidat trochu cukru (já nedávám, sladkost jablek a rozinek mi stačí.
-
Všechno dobře promícháme, necháme 10 minut odpočinout aby naboptnal len, nalijeme do kokosovým tukem vymazané koláčové nebo dortové formy a dáme na 35 minut do trouby na 180°C péct.
-
Po upečení koláč potřeme rozpuštěnou hořkou čokoládou, nebo polevou připravenou rozpuštěním 40g kokosového tuku a smícháním s 2 lžícemi kakaa a 1-2 lžícemi cukru.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů