Velmi oblíbený mrkvový dort v bezlepkové verzi - nepoznáte rozdíl. Je vláčný, nepřeslazený, měkoučký...no prostě skvělý.
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
100 g |
100 g |
3 kusy |
3 kusy |
100 ml |
100 ml |
100 ml |
100 ml |
150 g |
150 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 1 kus |
1 kus |
250 g |
250 g |
Krém | |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 kus |
1 kus |
Navrch | |
2 lžíce |
2 lžíce |
30 g |
30 g |
Postup přípravy
-
Ušleháme si vajíčka s cukrem, pomalu přilijeme vodu a olej, sypké suroviny si promícháme a lehce vmícháme.
Nakonec přidáme najemno nastrouhnou mrkev.
-
Těsto si vlijeme na malý plech a pečeme asi 40 minut/200°C, zkusíme špejlí.
-
Zatím si vyšleháme krém.
Vychladlé těsto překrojíme podél na dva pruhy. Jeden potřeme půlkou krému, přiklopíme a potřeme vršek a boky druhou půlkou krému.
Vrch posypeme mletými ořechy a sekanými mandlemi (nebo čím máte rádi).
-
Necháme v chladu proležet.
Je to výborný, vláčný řez, zdravý moučník.
Makronutrienty
37%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 362 kJ | 1 771 kJ |
Kalorická hodnota | 325 kcal | 423 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19,1 g
9,96 g |
24,8 g
13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,91 SVJ | 2,48 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
26 g
6,17 g |
33,8 g
8,03 g |
Bílkoviny | 5,95 g | 7,73 g |
Sůl | 0,618 g | 0,804 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů