Mrkvové pyré je rychlá, skvělá a jednoduchá příloha. Vyzkoušejte jako zdravou variantu klasických příloh. Výhodou mrkve je, že je cenově dostupná i v zimním období.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
500 g |
500 g |
50 g |
50 g |
40 g |
40 g |
dle chuti, nemusíte přidávat 1 g |
1 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžíce |
0,5 lžíce |
Postup přípravy
-
Mrkev očistíme, dáme do kastrůlku s vodou, přidáme koření, sůl a vaříme do měkka. Můžete přidat do vody i jablečný ocet - trochu potlačí sladkost mrkve. Po uvaření mrkev scedíme, zalijeme smetanou, přidáme máslo a rozmixujeme na hladkou kaši. Dle potřeby můžeme naředit např. smetanou nebo scezeným vývarem z mrkve. Přikořeníme dle chuti.
Makronutrienty
47%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 457 kJ | 1 372 kJ |
Kalorická hodnota | 109 kcal | 328 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,45 g
4,2 g |
25,4 g
12,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,845 SVJ | 2,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,36 g
5,06 g |
25,1 g
15,2 g |
Bílkoviny | 1,04 g | 3,12 g |
Sůl | 0,678 g | 2,03 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů