MRKVOVÁ TORTA SO SLANÝM KARAMELOM
- 4h:15m
- 16 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 16 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 2 hrnky |
kypřící prášek do pečiva | 2 lžičky |
soda jedlá | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
skořice | 2 lžičky |
muškátový ořech mletý | 0,5 lžičky |
vajíčka | 4 kusy |
cukr třtinový | 200 g |
cukr krupice | 100 g |
olej řepkový | 275 ml |
mrkev | 350 g |
ořechy vlašské mleté | 1 hrnek |
cukr krystal | 200 g |
voda | 60 ml |
smetana ke šlehání, šlehačka | 125 g |
máslo | 2 lžíce |
sůl | 1 lžička |
smetana ke šlehání, šlehačka | 1 kus |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém | 1 kus |
tvaroh měkký polotučný | 2 kusy |
cukr moučka | 60 g |
ořechy směs jader | 100 g |
Postup přípravy
-
Nastrúhame si mrkvu najmeno.Predhrejte rúru na 180 ° C. Dve tortové formy s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie (iba dno) a boky natrieme maslom.
-
V strednej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu na pečenie, soľ, škoricu a muškátový oriešok. V ďalšej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a šľaháme niekoľko minút, kým nie je zmes krémová. Pridáme olej a dobre vyšľaháme. Postupne primiešame zmes múky, ktorú preosejeme. Vmiešame nastrúhanú mrkvu a posekané orechy. Cesto rozdelíme na polovicu a nalejeme do foriem.
-
Pečieme asi 30-35 minút na 180 ° C. Necháme vychladnúť.
-
Pripravíme si karamel rozpustením cukru s vodou.Keď zmes dosiahne farbu karamelu, nachvíľku odstavíme z tepla a pridáme smotanu. Miešame asi 1 minútu až kým je zmes hladká. Odstránime z tepla a pridáme maslo a soľ. Dobre premiešame.
-
Pripravíme si plnku zmiešaním mascarpone, tvarohu, cukru a 1/3 karamelu. Vyšľaháme si šľahačku a jemne vmiešame do krému.Korpusy si rozrežeme na polovice a plníme krémom. Navrch dáme zvyšok karamelu a dozdobíme orieškami.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů