- 4h:15m
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
2 hrnky |
2 hrnky |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
4 kusy |
4 kusy |
200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
275 ml |
275 ml |
350 g |
350 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
Karamel | |
200 g |
200 g |
60 ml |
60 ml |
125 g |
125 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Krém | |
1 kus |
1 kus |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
+ 80 g karamelu 60 g |
60 g |
Na ozdobu | |
+ zbytek karamelu 100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Nastrúhame si mrkvu najmeno.Predhrejte rúru na 180 ° C. Dve tortové formy s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie (iba dno) a boky natrieme maslom.
-
V strednej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu na pečenie, soľ, škoricu a muškátový oriešok. V ďalšej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a šľaháme niekoľko minút, kým nie je zmes krémová. Pridáme olej a dobre vyšľaháme. Postupne primiešame zmes múky, ktorú preosejeme. Vmiešame nastrúhanú mrkvu a posekané orechy. Cesto rozdelíme na polovicu a nalejeme do foriem.
-
Pečieme asi 30-35 minút na 180 ° C. Necháme vychladnúť.
-
Pripravíme si karamel rozpustením cukru s vodou.Keď zmes dosiahne farbu karamelu, nachvíľku odstavíme z tepla a pridáme smotanu. Miešame asi 1 minútu až kým je zmes hladká. Odstránime z tepla a pridáme maslo a soľ. Dobre premiešame.
-
Pripravíme si plnku zmiešaním mascarpone, tvarohu, cukru a 1/3 karamelu. Vyšľaháme si šľahačku a jemne vmiešame do krému.Korpusy si rozrežeme na polovice a plníme krémom. Navrch dáme zvyšok karamelu a dozdobíme orieškami.
Makronutrienty
46%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 696 kJ | 3 616 kJ |
Kalorická hodnota | 405 kcal | 864 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
30,7 g
18 g |
65,4 g
38,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,07 SVJ | 6,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,8 g
6,09 g |
63,6 g
13 g |
Bílkoviny | 6,34 g | 13,5 g |
Sůl | 0,548 g | 1,17 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů