Zdravá a rychlá polévka, čočka a mrkev spolu dobře ladí...
- 40m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
200 ml |
200 ml |
1 lžička |
1 lžička |
40 g |
40 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Polévka univerzální bylinkový a kořenící přípravek 1 lžička |
1 lžička |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Mrkev očistíme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v cca 1 l vody do měkka.
Čočku propláchneme, osolíme a přidáme koriandr a sůl. Vaříme v menším množství vody asi 30 minut. Pokud je potřeba podléváme horkou vodou. Ke konci varu necháme všechnu vodu odpařit.
-
Uvařenou mrkev rozmixujeme. Měla by vzniknout hladká hustá polévka, kterou není potřeba zahušťovat moukou. Přilijeme kokosové mléko. Přidáme kurkumu, polévkové koření a sůl. Necháme krátce povařit.
-
Polévku naservírujeme do talířů nebo misek, a na každou porci přidáme doprostřed ¼ uvařené černé čočky. Kolem čočky posypeme polévku naklíčenými mungo fazolemi.
Makronutrienty
54%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 482 kJ | 843 kJ |
Kalorická hodnota | 115 kcal | 202 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,5 g
3,67 g |
20,1 g
6,42 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,15 SVJ | 2,01 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,09 g
6,09 g |
12,4 g
10,7 g |
Bílkoviny | 2,78 g | 4,86 g |
Sůl | 0,415 g | 0,725 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů