Jak udělat domácí majonézu, pokud nemůžete vejce? Tenhle recept je super rychlý a dobrý - potřebujete jen výkonný mixér.
- 10m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
100 ml |
100 ml |
200 ml |
200 ml |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Pro přípravu mléčné majonézy si připravte 250 ml oleje a 100 ml mléka - může být i rostlinné. Olej i mléko by měly mít pokojovou teplotu. Do vysoké nádoby nalijte mléko a pomalu přilévejte olej. Mixujte, dokud nemá majonéza požadovanou konzistenci. Ideální pohyb je sjet mixérem na dno a pomaličku vytahovat nahoru. Poté pomalu dolů a opět několikrát nahoru. Po umixování základní majonézy přidejte sůl, pepř a trochu hořčice podle chuti. Můžete do majonézy přidat i další ingredience, jako např. sojovou omáčku, jogurt, nakrájenou cibuli, okurku nebo kapary, čerstvé bylinky nebo česnek.
Pro lehčí "majonézu" můžete zkusit také tento dietní recept z vajec.
Makronutrienty
3%
2%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 4 716 kJ | 3 515 kJ |
Kalorická hodnota | 1 127 kcal | 840 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,94 g
1,81 g |
2,94 g
1,35 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,394 SVJ | 0,294 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
130 g
5,28 g |
96,9 g
3,93 g |
Bílkoviny | 2,39 g | 1,78 g |
Sůl | 1,08 g | 0,808 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů