Mléčná "majonéza" bez vajec
Jak udělat domácí majonézu, pokud nemůžete vejce? Tenhle recept je super rychlý a dobrý - potřebujete jen výkonný mixér.
- 10m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
mléko polotučné 1,5% tuku | 100 ml |
olej řepkový | 200 ml |
hořčice plnotučná | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 0,5 lžičky |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Pro přípravu mléčné majonézy si připravte 250 ml oleje a 100 ml mléka - může být i rostlinné. Olej i mléko by měly mít pokojovou teplotu. Do vysoké nádoby nalijte mléko a pomalu přilévejte olej. Mixujte, dokud nemá majonéza požadovanou konzistenci. Ideální pohyb je sjet mixérem na dno a pomaličku vytahovat nahoru. Poté pomalu dolů a opět několikrát nahoru. Po umixování základní majonézy přidejte sůl, pepř a trochu hořčice podle chuti. Můžete do majonézy přidat i další ingredience, jako např. sojovou omáčku, jogurt, nakrájenou cibuli, okurku nebo kapary, čerstvé bylinky nebo česnek. Pro lehčí "majonézu" můžete zkusit také tento dietní recept z vajec.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů