Mléčná "majonéza" bez vajec

Jídelní plán

Jak udělat domácí majonézu, pokud nemůžete vejce? Tenhle recept je super rychlý a dobrý - potřebujete jen výkonný mixér.

Mléčná "majonéza" bez vajec

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
mléko polotučné 1,5% tuku 100 ml
olej řepkový 200 ml
hořčice plnotučná 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
sůl 0,5 lžičky
citronová šťáva, čerstvá 1 lžička

Postup přípravy

  1. Pro přípravu mléčné majonézy si připravte 250 ml oleje a 100 ml mléka - může být i rostlinné. Olej i mléko by měly mít pokojovou teplotu. Do vysoké nádoby nalijte mléko a pomalu přilévejte olej. Mixujte, dokud nemá majonéza požadovanou konzistenci. Ideální pohyb je sjet mixérem na dno a pomaličku vytahovat nahoru. Poté pomalu dolů a opět několikrát nahoru. Po umixování základní majonézy přidejte sůl, pepř a trochu hořčice podle chuti. Můžete do majonézy přidat i další ingredience, jako např. sojovou omáčku, jogurt, nakrájenou cibuli, okurku nebo kapary, čerstvé bylinky nebo česnek. Pro lehčí "majonézu" můžete zkusit také tento dietní recept z vajec.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů