Vege nebo nevege? Obě verze máme rádi, vege koláčky jdou samozřejmě vytvořit i v nevege formě....
Chřestu si máme užít max. do třešní, to je v kondici a jeho chuť je nejlepší. Kupujte vždy co možná nejčerstvější a důkladně prohlížejte svazečky a hlavičky výhonků, které mohou skrývat plíseň nebo být seschlé stářím. Je i velmi zdravý, pročistí Vaše ledviny – má vysoký obsah draslíku (poznáte posléze i senzoricky….), je velmi dietní, obsahuje vitamín C, B i A…. Velmi vhodný i pro diabetiky.
Veganské slané koláčky, měly velký úspěch na letošním Apetit pikniku při mém dietním workshopu. Náplně můžete podle libosti vylepšovat bylinkami, grilovanou zeleninou, pro masožravce kousky lososa apod.
- 1h
- 15 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
150 g |
150 g |
100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
záměnná směs za vejce, náhražka vajec 20 g |
20 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
50 ml |
50 ml |
200 g |
200 g |
bezmléčný 50 g |
50 g |
Náplň | |
200 g |
200 g |
349 g |
349 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
vařit 5 minut a zchladit 9 kusů |
9 kusů |
Postup přípravy
-
Na náplň si ponorným mixérem vymixujeme sójovou zakysanou smetanu se silken toffu a kořením v hladkou hmotu. Odložíme do lednice. Psyllium a Vegavajo rozmícháme společně ve vodě a necháme stát na lince.
-
V míse si smícháme mouky s kořením, solí. Přidáme gel, který nám vznikl nabobtnáním vláknin, přilijeme rýžovou smetanu a přidáme nastrouhaný studený tuk. Rukou vymícháme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout. Na olivovém oleji zpěníme česnek a přidáme na kousky posekaný vařený chřest a jen krátce promícháme.
-
Troubu předehřejeme na 175°C. Z těsta vytvoříme asi 15 kuliček, které obalíme ve zbývajícím škrobu a tvarujeme do formiček tartarelky s vyšším okrajem. Těsto propícháme vidličkou a necháme krátce - cca 10 minut zapéct. Pokud se těsto při pečení začne nafukovat, propíchneme ho opět vidličkou.
-
Předpečené tartarelky plníme sójovou směsí a poklademe chřestem s česnekem. Dopečeme cca 20 minut. Necháme vychladnout na mřížce a jíme mírně teplé nebo studené.
Makronutrienty
54%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 811 kJ | 592 kJ |
Kalorická hodnota | 194 kcal | 141 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,2 g
1,26 g |
13,3 g
0,918 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,82 SVJ | 1,33 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,2 g
1,81 g |
8,88 g
1,32 g |
Bílkoviny | 3,38 g | 2,47 g |
Sůl | 1,45 g | 1,06 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů