Míchaná tofíčka

Soucitně.cz

Rozmačkané tofu díky černé soli a sypkému lahůdkovému droždí získá chuť blízkou míchaným vejcím.

Míchaná tofíčka

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
cibule 1 kus
česnek stroužky 6 kusů
olej řepkový 2 lžíce
tofu natural 200 g
kurkuma mletá 0,5 lžičky
sůl černá "kala namak" 5 g
římský kmín mletý, cumin 0,5 lžičky
sojová omáčka 1 lžíce
droždí lahůdkové sušené, tebi 2 lžíce
pepř černý mletý 1 špetka
petrželka, petrželová nať 1 hrst

Postup přípravy

  1. Na pánvi rozpálíme olej* a osmažíme do zlatova nakrájenou cibuli a celé oloupané stroužky česneku (doporučuji vyříznout zelený klíček uprostřed). Tofu rozmačkáme vidličkou a přihodíme do pánve. Poté přidáme kurkumu kvůli barvě (možno i římský kmín) a pečlivě promícháváme. Můžeme přidat dvě polévkové lžíce sypkého lahůdkového droždí (ne běžného!). Ke konci můžeme přidat trochu vody a sojové omáčky (chceme-li tofíčka řídčí) a dochutíme pepřem.

  2. Nakonec přidáme černou sůl (důležitá pro vaječnou chuť a vůni), vsypeme bylinky (petržel, pažitku) a podáváme s opečeným chlebem. Zdobíme čerstvou zeleninou dle sezóny (ředkvičky, rajčata, okurky, papriky). Lze také rozmixovat, a získat tak bezvaječnou pomazánku.

  3. *Poznámka: Z hlediska doporučené výživy pro vegetariány a vegany je lepší na smažení používat řepkový místo slunečnicového oleje. Je tomu tak kvůli vhodnějšímu poměru omega6 vůči omega3 masným kyselinám (slunečnicový olej obsahuje poměr 20:1 zatímco řepkový 2:1). Olivový olej je velmi zdravý, ale není vhodný pro tepelnou úpravu.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů