Míchaná tofíčka
Rozmačkané tofu díky černé soli a sypkému lahůdkovému droždí získá chuť blízkou míchaným vejcím.
- 10m
- 2 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 6 kusů |
olej řepkový | 2 lžíce |
tofu natural | 200 g |
kurkuma mletá | 0,5 lžičky |
sůl černá "kala namak" | 5 g |
římský kmín mletý, cumin | 0,5 lžičky |
sojová omáčka | 1 lžíce |
droždí lahůdkové sušené, tebi | 2 lžíce |
pepř černý mletý | 1 špetka |
petrželka, petrželová nať | 1 hrst |
Postup přípravy
-
Na pánvi rozpálíme olej* a osmažíme do zlatova nakrájenou cibuli a celé oloupané stroužky česneku (doporučuji vyříznout zelený klíček uprostřed). Tofu rozmačkáme vidličkou a přihodíme do pánve. Poté přidáme kurkumu kvůli barvě (možno i římský kmín) a pečlivě promícháváme. Můžeme přidat dvě polévkové lžíce sypkého lahůdkového droždí (ne běžného!). Ke konci můžeme přidat trochu vody a sojové omáčky (chceme-li tofíčka řídčí) a dochutíme pepřem.
-
Nakonec přidáme černou sůl (důležitá pro vaječnou chuť a vůni), vsypeme bylinky (petržel, pažitku) a podáváme s opečeným chlebem. Zdobíme čerstvou zeleninou dle sezóny (ředkvičky, rajčata, okurky, papriky). Lze také rozmixovat, a získat tak bezvaječnou pomazánku.
-
*Poznámka: Z hlediska doporučené výživy pro vegetariány a vegany je lepší na smažení používat řepkový místo slunečnicového oleje. Je tomu tak kvůli vhodnějšímu poměru omega6 vůči omega3 masným kyselinám (slunečnicový olej obsahuje poměr 20:1 zatímco řepkový 2:1). Olivový olej je velmi zdravý, ale není vhodný pro tepelnou úpravu.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů