Meruňkový koláč

Monovaření

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Meruňkový koláč

Léto je tu a s ním spousta druhů ovoce! Mezi moje nejoblíbenější patří meruňky – v jakékoliv podobě

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejete na 200 °C. Koláčovou formu ideálně o průměru 22 cm vymažete kouskem másla, které se pak krásně vsákne do těsta, tu chuť miluju!

    Z mouky, másla nakrájeného na kousky, lžíce třtinového cukru, špetky soli, citronové kúry a studené vody vypracujeme těsto. Zabalíme do folie a v lednici necháme uležet aspoň půl hodinky.

  2. Třetinu vypeckovaných meruněk nakrájíme na menší kousky. V hrnci je smícháme s vanilkovým a třtinovým cukrem, přidáme hřebíček, badyán a pecku z meruňky, chuť pak bude mnohem výraznější. Na mírném plameni necháme zkaramelizovat. Po vychladnutí přidáme půl lžíce lemon curd a promícháme.

  3. Teď už jen vyválíme těsto, vložíme ho do vymazané formy, uděláme malý okraj a dno propícháme vidličkou. Po dně rozetřeme zredukované meruňky, poklademe měsíčky zbylých meruněk a lehce posypeme třtinovým cukrem, který na vrchu při pečení krásně zkaramelizuje. Dáme do trouby na 30 minut, a pak už si můžete užívat tu sladkokyselou chuť s typickou vůní baculatých semišových plodů oranžové barvy!

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte