Medové perníčky s pomerančem - bez lepku a mléka, vajec, ořechů i sóji
Velikonoční perníčky ihned měkké bez lepku, mleka, vajec a treba i pro alergiky na ořechy, zkuste je.. A kdo smí ty klasické, pak recept na skvělé najdete u mě na webkách: https://bezlepkovamatka.cz/medove-pernicky-s-kakaem-pomera…/
- 2h
- 20 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 20 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mouka pohanková hladká | 270 g |
mouka ze zemních mandlí, šáchorová | 80 g |
mouka lněná | 25 g |
jablka | 1 kus |
máslo čerstvé | 70 g |
med včelí | 2 lžíce |
pomerančová kůra | 2 lžíce |
soda jedlá | 1 lžička |
sůl | 1 špetka |
kořenicí směs perníkové koření | 1 lžíce |
skořice mletá | 0,5 lžičky |
hřebíček mletý | 1 špetka |
voda horká | 6 lžic |
olej řepkový | 1 lžíce |
med včelí | 1 lžička |
škrob kukuřičný | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Díky jablíčku a lnu v těstě jsou ihned měkké. Skvělé jsou tyto perníčky promazané a vždy dva k sobě přilepené švestkovými povidly a proložené kouskem marcipánu, polévané čokoládou.
-
Mouky smícháme s kořením, cukrem, solí, sodou, pomerančovou kůrou a mletými mandlemi nebo šáchorovou moukou. Přidáme tekutiny - med, gel z lněného semínka, rozpuštěný tuk, případně pomerančový olejíček. Vše smícháme v kompaktní hladké těsto. Chvilku to trvá, protože se těsto díky medu dost lepí. Těsto vyvalujeme na vále podsypaném moukou a hněteme do takové hustoty, až nemá při položení na dlaň tendence "odtékat z dlaně".
-
Těsto zabalíme do potravinářské folie, necháme v lednici odpočinout do druhého dne.
-
Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto prohněteme a ihned vyvalujeme na dostatečně pomoučené ploše na výšku 0,5 cm. Vykrajujeme tvořítky libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 12-15 minut. Po upečení horké potíráme nebo nemusíme.
-
Zdobíme podle nálady cukrovím zdobením, čokoládou a marcipánem. Skladujeme v plechové dóze.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů