Medové perníčky s pomerančem - bez lepku a mléka, vajec, ořechů i sóji

Radka

Velikonoční perníčky ihned měkké bez lepku, mleka, vajec a treba i pro alergiky na ořechy, zkuste je.. A kdo smí ty klasické, pak recept na skvělé najdete u mě na webkách: https://bezlepkovamatka.cz/medove-pernicky-s-kakaem-pomera…/

Medové perníčky s pomerančem - bez lepku a mléka, vajec, ořechů i sóji

Suroviny pro 20 osob

Čeho Kolik
mouka pohanková hladká 270 g
mouka ze zemních mandlí, šáchorová 80 g
mouka lněná 25 g
jablka 1 kus
máslo čerstvé 70 g
med včelí 2 lžíce
pomerančová kůra 2 lžíce
soda jedlá 1 lžička
sůl 1 špetka
kořenicí směs perníkové koření 1 lžíce
skořice mletá 0,5 lžičky
hřebíček mletý 1 špetka
voda horká 6 lžic
olej řepkový 1 lžíce
med včelí 1 lžička
škrob kukuřičný 1 lžička

Postup přípravy

  1. Díky jablíčku a lnu v těstě jsou ihned měkké. Skvělé jsou tyto perníčky promazané a vždy dva k sobě přilepené švestkovými povidly a proložené kouskem marcipánu, polévané čokoládou.

  2. Mouky smícháme s kořením, cukrem, solí, sodou, pomerančovou kůrou a mletými mandlemi nebo šáchorovou moukou. Přidáme tekutiny - med, gel z lněného semínka, rozpuštěný tuk, případně pomerančový olejíček. Vše smícháme v kompaktní hladké těsto. Chvilku to trvá, protože se těsto díky medu dost lepí. Těsto vyvalujeme na vále podsypaném moukou a hněteme do takové hustoty, až nemá při položení na dlaň tendence "odtékat z dlaně".

  3. Těsto zabalíme do potravinářské folie, necháme v lednici odpočinout do druhého dne.

  4. Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto prohněteme a ihned vyvalujeme na dostatečně pomoučené ploše na výšku 0,5 cm. Vykrajujeme tvořítky libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 12-15 minut. Po upečení horké potíráme nebo nemusíme.

  5. Zdobíme podle nálady cukrovím zdobením, čokoládou a marcipánem. Skladujeme v plechové dóze.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů